Filtrirano ili nefiltrirano vino: koje je bolje?

Vino nije samo piće već i svojevrsna igra. Hobi u kojem ljudi vole pričati o tome i razmjenjivati svoja znanja, misli i vijesti o tome. I kao i svaki moderni hobi ili zanimanje, konzumacija vina podložna je novim trendovima vremena.

Jedan noviji trend u vinarskoj industriji je nefiltrirano vino. Gledajte na njega kao na prirodnu, autentičnu verziju našeg omiljenog vina koja se vraća korijenima. Ideja o nefiltriranom vinu savršeno se uklopila u opći pomak potrošača na najprirodnije i organske proizvode.

Filtrirano i nefiltrirano vino: koje su razlike?

Da bismo razumjeli razlike između ove dvije vrste vina, prvo moramo razumjeti što se događa u tehničkom dijelu proizvodnje. Pogledajmo zašto se prvo vino filtrira.
Kada vino završi fermentaciju, ono je puno dodatnih gljivica i taloga. Ovaj “mutni” oblik vina koji imamo u rukama, inače se čisti filtracijom, pri čemu se sve gljivice i klice odvajaju od vina prije punjenja u boce. Vino obično prolazi kroz dvije filtracije (filtracije): prvo filtriranje kako bi se prosijao kvasac i drugo filtriranje kako bi se uklonile sve bakterije prije punjenja u boce.

Koja su vina koja se gotovo uvijek filtriraju?

• Slatka bijela vina
• Voćna suha bijela vina
• Vina masovne proizvodnje

Nefiltrirana vina

Nefiltrirani vino, kao što razumiju, izostavlja proces filtriranja, ali to ne znači da je vino ostaje u ovom oblačnog formi nakon fermentacije. Dakle, umjesto da filtriramo vinski kvasac, pustimo vino da odmori nakon fermentacije, bez pomicanja ili pomicanja spremnika koji ga sadrži. Ovim postupkom se čestice tijesta talože na dno vina, uz pomoć gravitacije. Nakon ove točke, vino se skuplja i odvaja od takozvanog vinskog mulja, pri čemu sakupljeno vino ima istu čistoću kao vino koje prolazi kroz proces filtracije.

Popravljaju li te sitne čestice u nefiltriranim vinima okus?

Nefiltrirana vina imaju istu čistoću kao i odgovarajuća filtrirana, pa sedimenti koji mogu biti prisutni u vinu, malo pridonose sadržaju i točnije njegovom okusu.

Koja su najčešća nefiltrirana vina?
• Crna vina niskog prinosa
• Bijela vina koja su dozrijevala u hrastovim bačvama
• Vina koja su prošla fermentaciju
• Suha vina

Nefiltrirana vina zahtijevaju posebnu pozornost

Ne mislimo da nefiltrirana vina zaostaju za onima iz filtera. Naprotiv, mnogi od njih su prekrasan izbor. Međutim, ono što se događa tijekom drugog filtriranja vina zahtijeva posebnu pozornost. Morate imati na umu da je s biokemijskog stajališta vino alkoholno piće koje se nalazi između dvije krajnosti: oblika soka od grožđa i oblika octa. To znači da oblik vina koje pijemo nije konačan – to je oblik octa.

Dakle, sve bakterije koje ostanu u vinu povećavaju rizik od kvarenja. Dakle, te bakterije možemo ukloniti metodom filtracije (na konvencionalni način), ili dopustiti prisutnost bakterija, suzbijajući njihovu aktivnost na druge načine (metoda nefiltracije).

Filtrirano ili nefiltrirano vino?

Dakle, započevši raspravu o novom trendu nefiltriranih vina, prvi dojam koji se rodio u svima nama je da su nefiltrirana vina više “prirodnija” i “organska”. No, kao što smo vidjeli iz gornjih podataka, o tome sudi nekoliko čimbenika.

Jedino što je sigurno jest da su obje tehnike prihvatljive i da obje mogu mirno koegzistirati u preferencijama potrošača. Svatko bi trebao isprobati oba stila kako bi mogao doći do cjelovitog pogleda, ali i stvoriti osobnu preferenciju za svoje omiljeno vino. A idealan način za to je metoda slijepog kušanja!