Život može početi bilo kada…

Negdje duboko u nama drijema vragolasti tinejdžer ili veselo dijete . Upravo su životne nedaće i teškoće učinile svoje: sakrio se od vanjskog svijeta. Ali može se probuditi i tada će život zasjati novim, svijetlim bojama.

Prekrasan podsjetnik da ključ boljeg života leži u svakome od nas. Glavna stvar je pokupiti to na vrijeme i probuditi svoje unutarnje dijete …

Ključ boljeg života leži u nama samima.
Imao sam 17 godina, a moja majka skoro 40. Tada smo tek počeli graditi prijateljske odnose. Ne zato što smo još uvijek u sukobu lol. Ali zato što je naš model bio klasičan – ” majka – dijete”, sa svim tim hijerarhijama, pokroviteljstvom, zabranama. I tako smo počeli dolaziti do ravnopravnosti.

U to je vrijeme bila… umorna. Svaki moj pokušaj da se rastegnem, stimuliram, oraspoložim, zabavim “na mladenački” srušio se u ono bolno “Kamo ću već u svojim godinama? Upravo sam došao s posla, ostavi me na miru.” Činilo se da je nekada imala plan koji je skoro, skoro ispunila, a sada je samo preostalo da se pridržava godinama formiranog rasporeda.

I nekako bez puno nade kažem: „Idemo na klizalište“. Iskreno govoreći, izlanula sam, ni ne nadajući se drugoj reakciji, osim sarkastičnom podsmjehu. A oči su joj zasjale: “Hajde!”. Ispostavilo se da su kao dijete svake zime u dvorištu imali klizalište, a ona je nevjerojatno voljela klizati. Ali zadnji put sam to učinio prije 20 godina.

Dok smo vezivale klizaljke, još sam mislila da mi se ruga i svaki čas bi rekla: “Pa, jesi li stvarno vjerovala? U mojim godinama – i klizati?

Prvi sam stao na led, uhvatio se za bok i dobacio preko ramena: “Uhvati, i polako. Ako padnete, ne brinite. Glavno je, ako se spljoštiš, pazi da ti nitko ne odreže prste. Samo što sada moje majke više nije bilo. Dok sam ja herojski grebao prvih nekoliko metara leda, ona je uspjela obići cijeli krug i vratiti se do mene. I onda više. I dalje. I tako sat vremena. Čak i nakon toga, nije bila… nije umorna.

Tada nije znala da će u idućih 10 godina imati vremena nekoliko puta promijeniti posao, otkriti Facebook i Tinder, udati se, razvesti se, fantastično smršaviti, dopustiti sebi da troši novac na cool odjeću i manikuru, početi slati me meme i šala o mom senilnom grcanju.

To je ono što mislim … Vi sami se sjetite tamo i recite drugima da život može početi bilo kada. A ponekad za ovo samo trebate probuditi tu petnaestogodišnju djevojčicu koja je jako voljela klizati svake zime.