Kako i gdje postaviti utičnice u kući?

Priča o tome kako jedna utičnica može vaš interijer učiniti čarobnim tijekom novogodišnjih praznika i ugodnim ostatak godine.

Samo zamisli! Navečer se vratite kući, pritisnite tipku i vaša će soba biti ispunjena čarobnim svjetlom treperavih svjetala vašeg božićnog drvca. Pa, bajka? Takvu bajku možete sebi prirediti svaki dan, a ne samo tijekom novogodišnjih praznika. Ali sve je u redu.

Utičnica za božićno drvce
Kad radim na dizajnerskom projektu, napravim dijagram utičnice, a zatim ga s kupcem raspravimo i malo korigiramo. Čak imam i “utičnicu za božićno drvce” koju uvijek nudim svojim klijentima i ne sjećam se da ju je itko odbio.

Prvo ću govoriti o svim utičnicama koje će vam trebati za funkcionalan i udoban život. Bolje je unaprijed razmisliti o svemu i označiti na dijagramu prema kojem će se izvesti električar nego mijenjati, dodavati i prenositi tijekom popravka. Vjerujte mi, ovo će biti najekonomičnija opcija.

Raspored utičnica mora biti učinjen s već dobro promišljenim rasporedom s rasporedom namještaja. Ako već imate ili nećete dirati zidove, slobodno idite na utičnice. Slijedeći ove smjernice, možete jednostavno sami nacrtati ovaj plan i dati ga svom električaru. I nećete morati koristiti produžne kablove u budućnosti, što je smetalo i pokvarilo raspoloženje. Pogledajmo svaku sobu.

Hodnik
U hodniku se obično nalazi električna ploča, a do nje je ploča za slabe točke : ruter, TV – razdjelnik i fiksni telefon. Ako postoji protuprovalni alarm, potrebno je odlučiti gdje će se nalaziti napajanje i upravljačka ploča .

Za portafon provucite žicu na visini od 140 cm od poda na ulaznim vratima.

Predlažem napraviti jednu utičnicu, moguće je s poklopcem, na visini s prekidačima, 90 cm od poda u jednom okviru, na primjer, za usisivač.

Na komodu ili konzolu dodajte utičnicu.

Kuhinja
Važan dio ove sobe je kuhinjski namještaj. Najčešće korištene utičnice nalaze se iznad radne površine. Njihova visina do središta utičnica obično je 100-105 cm sa standardnom visinom radne površine i zidne izbočine.

Na mjestima gdje će biti kuhinjski aparati , na primjer, kuhala za vodu i tosteri, napravite po 2-3 komada.

Menadžeri od mjesta gdje kupujete namještaj pomoći će vam u planiranju prodajnih mjesta. Ali prikazuju utičnice samo za opremu koju kupite od njih.

Sve utičnice za ugradbene kućanske aparate, preporučam raditi direktno na podu, u podrumu, tako da možete isključiti ako je potrebno. Donesite izlaz za hladnjak na zasebnu mašinu. Utičnicu za perilicu stavimo desno ili lijevo od nje, neće stati iza uređaja. Za štednjak u kombinaciji s pećnicom potrebna je jedna utičnica, a ako su uređaji odvojeni, dva. Ne zaboravite napraviti utičnicu za žicu za napu .

Dodajte utičnice u slučaju dodatnih uređaja: aparat za kavu, kuhalo za paru, zbrinjavač otpada, itd.

Pored stola planirati 1-2 utičnice, za eventualni rad sa laptopom ili telefonom.

Kupaonica
Za britvice, sušila za kosu, električne četkice za zube u kupaonicama moramo ugraditi utičnice sa zaštitom od vlage na udaljenosti ne manjoj od 60 cm od slavine.

Ne zaboravite na utičnicu za perilicu rublja . Neki ga naprave iznad samog auta, što nije baš lijepo. Bolje ga je postaviti iza njega, a zatim ne zaboravite ovu utičnicu u štitu učiniti zasebnim strojem. Prilikom odlaska na godišnji odmor, odmor ili vikend dovoljno ga je isključiti u ploči.

Ne zaboravite pokrenuti utičnicu ili žicu na električnu grijanu šipku za ručnike, ali u ovom slučaju, s izravnom vezom, jamstvo proizvođača se uklanja. U mojoj 20-godišnjoj dizajnerskoj praksi nije bilo niti jednog slučaja kvara grijanih šipki za ručnike. Usput, cure! Ako prostor dopušta, može se osigurati izlaz za maleni hladnjak za kremu.

Spavaća soba
Utičnice na noćnim ormarićima moraju biti osmišljene s posebnom pažnjom. Po želji ih napravimo po jednu ili dvije sa svake strane kreveta. Ranije su se ove utičnice izrađivale iza noćnog ormarića, sada imamo takav asortiman namještaja da ih nije uvijek prikladno koristiti i bolje ih je napraviti na lako dostupnom mjestu, na primjer, iznad noćnog ormarića. Zatim, ovisno o stilu vašeg interijera i namještaja, ove utičnice trebaju biti postavljene na različitim visinama. Na primjer, ako je noćni ormarić visok 35-40 cm, onda te utičnice mogu biti na visini od 50-60 cm, na istom mjestu su i prekidači, tako da kada ležite na krevetu bude vam zgodno koristiti ih. Ako imate klasični interijer, tada je visina noćnih ormarića veća, a utičnice u ovom slučaju izrađujemo na visini od 80-90 cm.

TV utičnice u spavaćoj sobi moraju biti postavljene na visini od 140 cm, što je udobna visina za gledanje televizije u ležećem položaju. Uz jednostavnu utičnicu ne zaboravite dodati TV antenu i internetski kabel.

Na toaletni stolić ili komodu dodajte nekoliko utičnica.

Dječji
U dječjoj sobi ne morate koristiti mnogo utičnica. Ako to učinite, onda bi trebali biti na mjestima teško dostupnim za dijete ili svakako stavite posebne čepove za bebe .

Djeca brzo rastu. Stoga se moraju osigurati neke utičnice za budućnost za radnu površinu: za računalo, pisač, stolnu svjetiljku . Uz krevet morate napraviti utičnicu za noćno svjetlo . Izrađujemo utičnice za TV po analogiji sa spavaćom sobom.

Dnevna soba
U dnevnoj sobi TV sve češće kačimo na zid, a ne stavljamo ga na noćni ormarić. Za vješanje TV -a izvodimo 2 utičnice, antenu i internetski kabel do visine od 120 cm. Ovo je najprikladnije mjesto. Središte televizora treba biti u razini očiju osobe koja sjedi na kauču.

Ako planirate koristiti kabelsku televiziju, glazbene centre, igraće konzole , osigurajte utičnice za njih iznad ili unutar noćnog ormarića.

U dnevnoj sobi dobro je koristiti utičnice desno i lijevo od sofe . Ovo je mjesto gdje možete staviti podnu lampu, stolnu lampu, punjač za telefon ili laptop ako volite raditi kod kuće na kauču.

A sada stvaramo bajku! Razmislite gdje ćete imati božićno drvce za Novu godinu ? Postoji li još neki kutak gdje možete staviti svjetlećeg jelena ili Djeda Mraza? Tamo hrabro izrađujemo utičnice, ali ne jednostavne, već s mogućnošću uključivanja s prekidača. Ovaj prekidač izrađujemo na ulazu u dnevni boravak ili hodnik. Sve ovisi o rasporedu. Glavna stvar je da kada uđete u kuću, jednim pokretom možete stvoriti atmosferu udobnosti i slavlja.

Pitate se što učiniti s tim poslovnicama ostatak vremena? Sve je vrlo jednostavno! Stavljamo podnu lampu i/ili podnu lampu i koristimo ovu rasvjetu kada se želite opustiti, romantiku ili gledati svoj omiljeni film.