Zašto se ljudi masovno rješavaju plastičnih prozora?

Plastični prozori čvrsto su ušli u naš svakodnevni život. Njihove su prednosti, čini se, neosporne: nepropusnost, koja pomaže u uštedi topline i štiti od ulične buke i prašine, te jednostavnost korištenja. Ali je li s plastičnim prozorima sve tako dobro?

Trijumfalna povorka plastičnih prozora oko planete započela je 1952. Tada je ugledni dizajner Heinz Pasche prvi patentirao prozorske okvire izrađene od PVC-a. Tada je dizajnirana revolucionarna nova vrsta plastičnih prozora. Bilo je daleko od trenutne verzije – okvir od čelika, uokviren polumekom plastikom.

Ono što nam nije rečeno o plastičnim prozorima
Polivinil klorid je izumljen u Sjedinjenim Državama, ali Njemačka je lider u proizvodnji plastičnih prozora. Vrlo brzo, 1959. godine, njemačka tvrtka Rehau implementirala je inovaciju Heinza Paschea.

A ujedno je nastao i čvrst PVC prozorski profil.

Plastični prozori i vrata
Uspjeh Rehaua olakšala je kompetentna reklamna kampanja: stari drveni prozori zamijenjeni su plastičnim za stanare potpuno besplatno. S vremenom se pojavio koncept da su plastični prozori lijepi, praktični i moderni.

Prozori od PVC profila brzo su osvojili tržište zemalja bivšeg socijalističkog lagera. To je razumljivo: unatoč pristojnoj cijeni, ovi prozori omogućuju uštedu novca na grijanju stanovanja i odgovarajuću temperaturu zraka u stanu čak iu oštrim zimama.

Međutim, danas postoji nešto drugačiji trend: građani žele napustiti plastične prozore. U naseljenim područjima gradova ovaj smjer još nije toliko uočljiv, ali tamo gdje je izgradnja u tijeku, plastični prozori više nisu popularni.

Je li njihova sposobnost grijanja oslabila u posljednje vrijeme? Ne. Samo što su tijekom godina aktivnog rada takvih prozora postale vidljive ne samo njihove prednosti, već i nedostaci.

“Protiv” plastičnih prozora
Otrovne tvari
Plastika sadrži veliki popis toksičnih aditiva, naime: stabilizatore na bazi olova, fungicide, plastifikatore. Olovo je jedan od najštetnijih elemenata. Olovo u ljudsko tijelo ulazi putem zraka, hrane i vode. I ima tendenciju nakupljanja u tijelu, kostima, izazivajući bolesti bubrega, jetre i živčanog sustava. Starije osobe i djeca najosjetljiviji su čak i na male doze olova. Stručnjaci za prozore kažu da se bez značajnog zagrijavanja olovo ne oslobađa iz plastike. Ali mnogi su već zamijenili olovo gotovo bezopasnim stabilizatorima.

Poteškoće s ventilacijom
Pokazalo se da je ključna prednost plastičnih prozora – izolacija prostorije od prodiranja zraka izvana – također njihov glavni “minus”.

U višestambenim zgradama ventilacijski sustav je projektiran tako da uzme u obzir prirodni dotok vanjskog zraka kroz proreze u okvirima prozora i ulaznim vratima. Zrak koji cirkulira u prostorijama upija, skuplja štetne nečistoće i izlazi kroz ventilacijske kanale koji se nalaze u kuhinji i kupaonici.

Nepropusnost plastičnog prozora prepreka je protoku vanjskog zraka u prostoriju, čime se ometa ventilacija. Zbog toga se primjećuje zamagljivanje prozora (kondenzacija). Povećava se vlaga, što je povoljno za patogene mikrobe, gljivice i plijesan.

Prozori koji ne “dišu” povećavaju koncentraciju prašine. Kao rezultat toga, mogu se razviti alergije , dermatološke tegobe i astma .

U prostorijama se nakupljaju štetni spojevi: ugljični monoksid kao proizvod plinske peći, isparavanje otrovnog formaldehida iz namještaja i tako dalje.

Prema njemačkim stručnjacima, neviđeni porast astme, alergija, dermatoloških i onkoloških bolesti u proteklim desetljećima izravno ovisi o mikroklimi u stambenim prostorijama i plastičnim prozorima.

Osjetljivost na mehanička oštećenja
Sami proizvođači prozora slažu se da je plastiku vrlo teško obnoviti nakon određenih mehaničkih oštećenja. Ogrebotine i udubljenja se ne mogu ukloniti.

Sam prozor s dvostrukim staklom može se zamijeniti novim, ali ogrebotine i udubljenja na okvirima ostaju zauvijek.

Problemi s popravkom
Plastične prozore izuzetno je teško popraviti. Uspjeh popravka ovisi o kvaliteti samog prozora, montaže i ugradnje. Podsjećamo da je PVC profil složena struktura. Kada ga kupujete, preporučljivo je zahtijevati potvrde o sukladnosti i kvaliteti.

Značajan koeficijent širenja PVC profila
Za jakog vrućeg vremena materijal prozora se jako širi, a za hladnog vremena skuplja (prema zakonima fizike). Zbog toga se na plastici stvaraju pukotine. Mraz može pridonijeti odvajanju strukture prozora od montažne pjene.

Rizik od hakiranja
Plastični prozori mogu se hakirati. I lako. Otvaranje ih izvana sasvim je realno oštrim i tankim nožem, odvijačem, ravnalom

Godine 1995. Švedska je najavila zabranu cjelokupnog asortimana PVC proizvoda. Više od 150 zajednica diljem Europe zabranilo je PVC proizvode ili provode strategiju za njihovo postupno ukidanje u javnim zgradama.

Poznavatelji savjetuju napuštanje plastičnih prozora u korist drvenih, koji osiguravaju protok svježeg zraka. Ako, unatoč svemu, planirate ugraditi PVC prozore, zatražite od prodavatelja potvrdu kvalitete. Uostalom, prozori su prilično dugoročna investicija i nije preporučljivo štedjeti na njima