Prednosti i mane energetski učinkovitog doma

Energetski učinkovita kuća je dugoročan projekt koji može uštedjeti veliki budžet i isplatiti se za 5-7 godina.

Energetski učinkovita kuća je kuća koja ne troši više od 15 kWh / m² godišnje (prema europskim standardima), naziva se i nulta energetska kuća. U takvoj kući potrošnja grijanja, čak iu Rusiji, teži minimumu.

Energetski učinkovita kuća: materijali i pravila gradnje
Izgradnja energetski učinkovite kuće mora se odvijati u skladu s određenim pravilima koja jamče manji gubitak energije, a time i manje troškove grijanja. Na što treba obratiti posebnu pozornost?

Pravi izbor građevinskog materijala
Kada razmišljate o energetski učinkovitom domu, trebali biste se sjetiti i željeznog pravila – odaberite prave građevinske materijale. Do 35% topline iz cijele kuće “odlazi” kroz vanjske pregrade u obiteljskim kućama. Na tržištu postoje mnoge vrste građevinskog materijala za izgradnju vanjskih i unutarnjih zidova. Ne razlikuju se samo po cijeni ili marki, već prije svega po tehničkim svojstvima i parametrima.

1. H+H porobeton je materijal s dobrim termoizolacijskim parametrima. Blokovi izrađeni od njega, kao jedni od rijetkih dostupnih na tržištu, mogu zadovoljiti sadašnje i buduće visoke tehničke zahtjeve u pogledu toplinske izolacije vanjskih pregrada, čak iu slučaju jednoslojnog zida. Struktura H+H ćelijskog betona, koja se sastoji od velikog broja ćelija ispunjenih zrakom, čini ovaj materijal ne samo laganim, već jamči i nizak koeficijent prijenosa topline.

2. Arbolit. Prednosti: dobra toplinska vodljivost 0,12 – 0,19 W / m³ (bolja od gaziranog betona), relativna lakoća (cigla stvarno teži ne više od 3 kg, a blok više od 20 kg). Nedostaci: nisu ekološki prihvatljivi, zidovi od arbolita su propuhani, nisu uvijek prikladni za dizajn zgrade od interesa, visoka apsorpcija vlage.

3. Izolacija od pluta. Prednosti: dobar toplinski izolator, mala težina materijala, ekološka prihvatljivost i visoka razina zvučne izolacije. Protiv – visoka cijena, udubljenja od jakog pritiska.

4. Ekološki prihvatljive ploče od slame. „Nova stara“ tehnologija gradnje kuća od slame. Kuća je izgrađena od slamnatih ploča, ova tehnologija je vrlo slična Lego kocki. Ploče su pričvršćene jedna na drugu, koristeći izolaciju između njih. Toplinska vodljivost slamnate ploče je 0,047 – 0,053 W / m³, što je 7 puta toplije od cigle, a 4 puta toplije od drveta. Zbog ovih svojstava kuća akumulira toplinu 4-7 dana u jednom grijanju.

8 važnih pravila za izgradnju energetski učinkovitog doma:

1) Pravilan položaj kuće u odnosu na dijelove svijeta;
2) Visoka toplinska izolacija vanjskih pregrada zgrade;
3) Ograničenje toplinskih mostova;
4) Toplinska akumulacija unutarnjih pregrada zgrade;
5) Ispravna i pažljiva izvedba;
6) povrat topline iz ventilacijskog sustava;
7) Prirodni sastav građevnih materijala;
8) Korištenje autonomne energije.

Je li moguće već izgrađenu drvenu kuću pretvoriti u energetski učinkovitu?
To je sasvim moguće učiniti ako je kuća u odgovarajućem stanju. Prvo morate pronaći hladne mostove, to su mjesta curenja topline. U pravilu, ovo je jedan od glavnih uzroka gubitka topline u kući. Nalaze se u zidovima kuće, u okvirima prozora, u kutovima i vratima. U pravilu se toplinski mostovi provjeravaju posebnom termovizijskom kamerom. Zatim ih morate izolirati.

I, naravno, solarna energija.
Naravno, solarna energija, kako bez nje? U prosjeku, na sunčan dan, stanica proizvodi približno 30-35 kW / h, a prosječna obitelj od 3-4 osobe troši 15-20 kW / h. Stanica radi već od 7 ujutro, a završava u 19 sati. Maksimalna snaga 4+ kWh. Nedostaci solarne baterije – sastoji se od prilično skupe opreme. Ali postaja sama sebe plaća u budućnosti. Razdoblje povrata je u prosjeku 3 do 5 godina. Ako vam to nije pristupačno, onda je dobra starinska metoda loženja vatre u kaminu (peći) vaš vjerni konj.

Montaža solarnih panela kod kuće

Prednosti energetski učinkovitog doma:

1. Ušteda na grijanju
2. Ekološki prihvatljiv i siguran dom
3. Posebna mikroklima kod kuće

minusi:

1. Skuplji od obične kuće za 15-20%.

Doista, energetski učinkovita kuća košta više od konvencionalne kuće izrađene od drveta ili okvirne tehnologije. Energetski učinkovita kuća je dugoročan projekt koji može uštedjeti veliki budžet i isplatiti se za 5-7 godina.