10 zanimljivih stvari o vinu koje možda niste znali!

Ima toliko zanimljivosti o vinu jer je jedno od najstarijih pića koje čovjek poznaje. Neki, posebice oni koji se odnose na pozitivne zdravstvene dobrobiti, dobro su poznati vinopijačkoj javnosti. Ovdje ćete pronaći neke od manje poznatih, ali ništa manje zanimljivih činjenica o vinu.

1. Vino je gotovo piće bez krivnje.

Vino možete piti gotovo bez osjećaja krivnje, jer sadrži nula kolesterola i nema masnoće. Suha vina imaju mnogo manje ugljikohidrata i kalorija od slatkih vina , pa ako pazite na prehranu, odaberite suho crno ili bijelo vino.

2. Vino se koristilo kao drevni lijek.

Kada je Hipokrat zapisao kakve će biti moderne terapije (one koje su pronađene i zabilježene), gotovo svi njegovi “recepti” uključivali su vino kao lijek za njegove pacijente. Istraživanja i danas pokazuju da vino ima neke zdravstvene prednosti, posebno crno vino, koje sadrži više polifenola i resveratrola od bijelih vina .

3. Žene različito metaboliziraju vino.

Žene metaboliziraju vino brže od muškaraca zbog normalnog sastava želuca. I muškarci i žene imaju enzime u želucu koji rade na razgradnji i probavi vina, dok žene imaju manje tog enzima.

4. Podrum Titanic nalazi se na dnu oceana.

Olupina Titanica sadrži ono što se smatra jednim od najstarijih poznatih vinskih podruma. Iako je Titanic na dnu oceana, većina vinskih boca u podrumu pronađena je netaknuta. Većina vina ostaje tamo, neometano.

5. Postoji 10000 sorti vinskog grožđa.

Širom svijeta zasađeno je više od 10.000 sorti vinskog grožđa. Od njih, najpopularnije i najčešće grožđe koje se navodi kao šest plemenitih sorti su: chardonnay , rizling, sauvignon blanc, crni pinot, cabernet sauvignon i merlot.

6. Najskuplje vino.

Najskuplja boca vina ikad prodana bila je Domaine Romanee-Conti Burgundy 1945. koja je prodana na Sotheby’s aukciji 2018. Kolekcionar je platio 558.000 dolara za bocu od 750 ml. Još jedna boca istog vina prodana je nešto kasnije za 496.000 dolara. Obje su boce došle iz podruma burgundske vinarije Robert Drouhin.

7. Cabernet Sauvignon: Najrasprostranjenija sorta vinskog grožđa.

Cabernet sauvignon je najrasprostranjenija sorta grožđa na svijetu. U svijetu je zasađeno više od 713.000 hektara cabernet sauvignona. Najrasprostranjenija bijela sorta je Airen, manje poznato španjolsko grožđe. Zasađeno je oko 625.000 hektara Airena. Bijeli Airen se koristi u mnogim mješavinama bijelog vina u Španjolskoj, a glavna mu je upotreba u rakiji.

8. Narančasto vino je fenomen.

Vjerojatno ste čuli za crno vino, bijelo vino i rose, ali jeste li znali za četvrtu kategoriju vina koja se zove narančasto vino? U slučaju ovog vina, naranča opisuje boju, a ne okus. Narančasta vina imaju nijansu breskve ili naranče. Dobivaju se preradom bijelog grožđa kao što se proizvode crna vina. Zdrobljeno grožđe se ostavi da se namače u kožici i sjemenkama neko vrijeme prije nego što se nastavi proces vinifikacije.

9. Konzumiranje artičoka mijenja okus vina.

Još jedna zanimljivost kod vina je da artičoke mijenjaju okus vina. Sadrže kemikaliju zvanu cinarin, koja mijenja vaše okuse, zbog čega sve ima blago slatkast okus. Zbog toga, kada pijete vino dok jedete artičoke, ono mijenja okus vina zbog čega čak i suha i kisela vina imaju slatkast, ravan okus. Ako imate artičoke, najbolje vino za kombiniranje je hrskavo, visoko kiselo i vrlo suho vino.

10. Citat o vinu Bena Franklina.

Konačno, ova posljednja zanimljivost o vinu uopće nije činjenica, to je citat Benjamina Franklina koji je rekao: “Vino čini svakodnevni život lakim, manje užurbanim, s manje napetosti i tolerantnijim”.