Zinfandel je jedan od najzanimljivijih crvenih vina koje možete probati, a posebno kada se upari s pizzom od kobasice. Ova kombinacija stvara pravi mali raj za nepce, koji će zadovoljiti i najizbirljivije gurmane. Zinfandel potječe iz Amerike, osobito Kalifornije, gdje ga često nazivaju i ‘California Zinfandel’. Ima bogatstvo okusa koje podsjeća na zrele voćne note, poput trešanja, malina i šljive, uz dodatak začina koji dolaze iz procesa starenja u bačvama.
Povijest Zinfandela
Iako je danas sinonim za Kaliforniju, Zinfandel ima zanimljivu povijest koja seže sve do Europe. Ovaj grožđe je zapravo nasljednik talijanskog grožđa Primitivo, a njegov put do Amerike bio je pun izazova. Istraživači su otkrili da su vinari u Kaliforniji zasadili Zinfandel u 19. stoljeću, a popularnost mu je rapidno rasla. U prošlosti je bio omiljen zbog svoje sposobnosti da se prilagodi različitim klimatskim uvjetima, baš kao i naša pizza koja se lako može prilagoditi raznim sastojcima.
Uparivanje s pizzom od kobasice
Pizza s kobasicom savršen je izbor za uživanje uz Zinfandel. Pomislite na sočne komade kobasice s intenzivnim začinima kao što su crni papar, češnjak i origano. Zinfandelov voćni profil ovih okusa nadovezuje se na bogatstvo mesa, dok tanušna kiselost vina čisti nepce i priprema ga za sljedeći zalogaj. Preporučujem da odaberete pizzu s dodatkom paprika ili luka, koji će dodatno istaknuti voćne note Zinfandela.
Kako odabrati pravi Zinfandel?
Odabir pravog Zinfandela može biti pomalo zastrašujuć, s obzirom na širok spektar stilova i proizvođača. Ako ste u potrazi za klasičnim Zinfandelom, tražite boce iz srpske regije Kalifornije, poput Napa Valley ili Sonoma County. Ovi regije pružaju optimalne uvjete za uzgoj grožđa, a rezultati su često vina bogatih okusa.
Za početnike, preporučujem Zinfandel iz Vina Celler – njihovi uzorci su poznati po svojoj ravnoteži između voćnosti i začinjenosti. Što se tiče starosti, mladi Zinfandel (do 5 godina starenja) može biti voćno intenzivan, dok stariji uzorci (preko 5 godina) nude dublje, kompleksnije okuse.
Trendi u svijetu Zinfandela
Nedavno se s trendom prirodnog vina, Zinfandel ponovo prikazuje na vinskoj sceni. Ovi prirodni Zinfandel-i često su manje prerađeni, što rezultira autentičnijim vinima. Domaći vinari, poput onih iz regije Mendocino, više se fokusiraju na održive metode proizvodnje. Ljubitelji vina, koji žele nešto jedinstveno, svakako bi trebali potražiti te prirodne varijante.
Godišnja doba također igraju veliku ulogu u izboru vina. Tijekom zimskih mjeseci, Zinfandel se savršeno uklapa uz teže obroke, a pizza s kobasicom postaje fenomenalna opcija za opuštanje uz toplu večeru. Dok se ljeto približava, možete eksperimentirati s laganijim Zinfandel-ima koji se često poslužuju ohlađeni, uz lagane salate ili pizze s povrćem.
Zinfandel i pizza s kobasicom čine jednostavnu, ali iznimno ukusnu kombinaciju koja će zadovoljiti vaša nepca. Uživanje u vinu i hrani didaktično je putovanje kroz okuse, a svaka boca Zinfandela ima svoju priču. Ne bojte se eksperimentirati i istraživati razne varijante ovog vina, a potom uživajte u zalogaju pizze koja vašu vinsku avanturu podiže na još višu razinu. Ugrabite čašu, odaberite svoj omiljeni komad pizze i prepustite se čaroliji Zinfandela!