Zinfandel i burger s gorgonzolom – moderni klasik koji oduševljava

Zinfandel, crna sorta grožđa koja potječe iz Hrvatske, a sada je i simbol kalifornijskih vina, savršeno se uklapa u modernu kulinarsku scenu, pogotovo kada su u pitanju burgere. U posljednjih nekoliko godina, burgeri su postali popularni diljem svijeta, a njihova neodoljivost povećava se kada se kombiniraju s mirisnom, slankastom gorgonzolom. Zahvaljujući ovoj kombinaciji, stvorili smo neodoljivi moderni klasik koji svakoga oduševljava.

Što je Zinfandel?

Zinfandel je sorta crnog grožđa koja je posebno poznata po svojim bogatim, voćnim aromama i toplini. Ova sorta se najviše uzgaja u kalifornijskim vinogradima, gdje je postigla status kulturne ikone. Njegova su karakteristična svojstva intenzivne note crvenog voća, poput malina, trešanja i prošekesa, uz ponekad začinsku notu. Iako se često miješa s drugim sortama, pravi Zinfandel može se pohvaliti svojom jedinstvenošću i kompleksnošću.

Zanimljivo je da je Zinfandel zapravo genetski identičan hrvatskoj sorti Plavac mali, koja se još uvijek uzgaja u Dalmaciji. Ova veza između dviju zemalja može se smatrati mostom između kulinarske i vinske tradicije, budući da su svi koji su probali pravi Zinfandel svjesni njegove privlačne moći.

Burgerska kultna stvar

Burgeri su postali sveprisutan gastro fenomen, ali ne radi se samo o brzom zadovoljenju gladi. Kreativne kombinacije, s posebnim naglaskom na odabir mesa, dodataka i umaka, podigle su ovu jednostavnu hranu na novu razinu. Burger s gorgonzolom postaje pravi hit zahvaljujući svojoj kremastoj teksturi i snažnoj, pikantnoj aromi koja se savršeno dopunjuje s bogatstvom Zinfandel vina.

Na primjer, klasični burger od goveđeg mesa sa dodacima karameliziranog luka i tzv. “gorgonzole” nudi pun okus, dok se voćne note Zinfandela prepliću s mirisima sira i mesa. Naravno, moramo napomenuti da gorgonzola može biti vrlo slana, pa je dobro odabrati Zinfandel s malo većim šećerom da bi slani okus mogao uravnotežiti izuzetni užitak.

Pročitaj više:  Otkrivamo tajne koje su vodile do uspjeha najboljih vinogradara

Preporučani pairings

Mnogi stari puritanci bit će skeptični, ali moderna gastronomska scena pokazuje da promišljeno kombiniranje vina s hranom nije samo znanost – to je umjetnost. Osim gore spomenutog burgera s gorgonzolom, postoji niz drugih opcija koje možete istražiti uz Zinfandel.

Na primjer, razmislite o začinjenim jelima, poput taco s mesom, ili čak klasičnom roštilju – Zinfandel će se odlično sklopiti s dimljenim okusima mesa. Također, za ljubitelje povrća, jela poput pečenih patlidžana sa sirom ili slanutkom mogu stvoriti senzaciju na vašem stolu kad se poslužuju uz čašu ovog vina.

Moderne vinske senzacije

Vinska industrija mijenja se brže nego ikad prije. Unatoč globalnoj dominaciji Zinfandela iz Kalifornije, sve više vinara istražuje mogućnosti uzgoja ovog grožđa u novim regijama. Na našim prostorima, mladi vinari u Hrvatskoj pokušavaju ponovno oživjeti tradiciju Plavca malog i drugih autohtonih sorti. Ovi vinari često fokusiraju svoje napore na inovaciju i eksperimentiranje, stvarajući vina koja su ne samo na tragu povijesti, već i odražavaju suvremene trendove i ukuse.

Jedna od vinarija koja se ističe je Vinarija Tomac, koja s ponosom nudi Plavac mali uz zanimljive interpretacije uzgoja i miješanja. Ovi entuzijasti će rado podijeliti svoje tihne borbe i uspjehe, čineći svaki gutljaj njihove boce dubljim od jednostavne degustacije.

Kada sljedeći put tražite vino koje će vas pratiti kroz večeru, pomislite na Zinfandel. Njegova sposobnost da se uklopi u različite okuse i jela čini ga odličnim izborom. A s burgerom s gorgonzolom? To je ljubavna priča koja nikada ne izlazi iz mode. Zato se opustite, otvorite bocu, i odjavite se petkom ili na roštilju ovog vikenda, jer zidovi između vina i hrane postaju sve tanji, a uživanje u njima sve veće.

Pročitaj više:  Vinska regija koja je prava skrivena oaza za ljubitelje vina – otkrijte gdje je!