Tannat i goveđi gulaš – moćna kombinacija intenzivnih aroma

Tannat je vinogradarska sorta koja često ostavlja snažan dojam na ljubitelje vina. Ova moćna, tamnoljubičasta sorta poznata je po svom bogatom karakteru, snažnim taninima i intenzivnim aromama. Svi ti elementi čine je savršenim pratiteljem intenzivnih jela, a jedan od najboljih parova koji možete zamisliti je kombinacija tannata i goveđeg gulaša.

Tannat – kralj crnih vina

Tannat se najviše uzgaja u Urugvaju i Francuskoj, a posebno je došao do izražaja posljednjih desetljeća. U Urugvaju, ovaj sortiment postao je gotovo nacionalno vino, zahvaljujući svojoj otpornosti na klimatske promjene i sposobnosti da proizvede vina koja su ujedno robusna i sočna. U Francuskoj, posebno u regiji Madiran, tannat se koristi kao osnovna sorta za proizvodnju bogatih, kompleksnih vina koja se često miješaju s drugim sortama, poput cabernet sauvignona ili merlota, kako bi se postigla ravnoteža.

Tannat je poznat po svom visokom sadržaju tanina, što ga čini izvrsnim vinom za odležavanje. To znači da će se s vremenom razvijati i pokazivati slojevitost koja očarava čak i najizbirljivije vinoljupce. Aromatski profil tannata obuhvaća plavo voće, poput borovnica i šljiva, dok se uz zrelije primjerke mogu osjetiti i note čokolade, duhana i začina.

Goveđi gulaš kao savršen partner

Goveđi gulaš, s druge strane, predstavlja klasično jelo bogatih okusa i mirisa. Bez obzira na to je li pripremljen u tradicionalnom stilu s paprikom i lukom ili na neki moderniji način s dodatkom povrća i začinskog bilja, gulaš je jelo koje jednostavno poziva na degustaciju uz čašu dobrog vina.

Kada govorimo o spajanjima hrane i vina, važno je uzeti u obzir intenzitet okusa obije komponente. Goveđi gulaš, sa svojom bogatom i često začinjenom bazom, zahtijeva vino koje će mu parirati i nadopuniti ga. Tannat, sa svojom snagom i složenošću, može napraviti pravu magiju kada se spoji sa svim tim aromama; njegovi snažni tanini i voćna nota čine da meso postane nježnije i da ispuni usta.

Pročitaj više:  Skrivene vinske destinacije koje će vam potpuno oduzeti dah

Kako uživati u ovoj kombinaciji

Prije nego što poslužite tannat uz goveđi gulaš, razmislite o načinu na koji ćete ga pripremiti. Ako planirate koristiti veće komade mesa, kao što su dlaka ili rebra, obavezno ih marinirajte dan ranije. Time ćete dodatno pojačati okuse i osigurati da vaše vino i jelo postanu prava harmonija.

Kada dođe vrijeme za posluživanje, preporučljivo je otvoriti bocu tannata malo prije uživanja. Pustite ga da diše, barem pola sata, a po mogućstvu i više. To će omogućiti da vino pokaže svoju punu složenost i da se tanini malo omekšaju.

Služite tannat na temperaturi od oko 16-18°C – niže temperature mogu prikriti neke od njegovih bogatih mirisa, dok više temperature mogu istaknuti alkoholne tonove. Čaše za crveno vino su obavezne, a ako imate stakleni dekanter, nemojte ga zaboraviti.

Zanimljivosti o tannatu i gulašu

U posljednje vrijeme, tannat je postao omiljen među novim generacijama vinogradara, posebno u regijama kao što su Istra i Dalmacija.Vinari kao što su Plenković vinogradi i Bura, svojim istraživanjem i eksperimentiranjem s tannatom, stvaraju jedinstvene pristupe koji će vas iznenaditi. S druge strane, goveđi gulaš postaje sve više popularan u prijelaznim dijelovima godine, kada se dulji i hladniji dani upotpunjuju ovim udobnim jelom.

Za kraj, preporučujem da svakako isprobate ovu kombinaciju – tannat i goveđi gulaš. Ova moćna kombinacija omogućit će vam istraživanje novih okusa, dok ćete uživati u bogatom naslijeđu i tradiciji koja se proteže kroz generacije. Sljedeći put kada se odlučite za pripremu goveđeg gulaša, otvorite bocu dobre tannat, i prepustite se čaroliji okusa koja će vas zasigurno osvojiti.