Što se ne može jesti s crnim vinom?

Dok sjedimo za stolom, a otvorena boca crnog vina ispunjava prostor finim aromama, rijetko se zadržiš na pomisli o tome što se ne bi smjelo jesti uz njega. Umjesto da se fokusiramo isključivo na idealne kombinacije, važno je također shvatiti koja hrana bi mogla sabotirati tu prekrasnu simfoniju okusa koja se odvija u čaši. U ovom tekstu istražujemo koja jela su manje kompatibilna s crnim vinom i zašto se te kombinacije preporučuje izbjegavati.

Što izbjegavati s crnim vinom?

Riba i morski plodovi

Jedan od najvećih mitova u vinskom svijetu je da se crno vino može slagati s svim vrstama hrane. No, kada se radi o ribljim jelima, situacija se dramatično mijenja. Obično je vino koje se poslužuje uz ribu bijelo ili rose, zbog njegove suptilnosti i sposobnosti da nadopuni nježne okuse morskih plodova. Crno vino, s druge strane, može dominirati i prekriti te fine note. Na primjer, ako poslužite punoglavca uz punu i bogatu merlot, riskirate da u potpunosti izgubite svu dubinu okusa ribe. Količina tanina u crnom vinu također može naglasiti “metalni” okus ribe, što nam nikako ne prija.

Začinjena i slana jela

Jela s jakim začinima ili naglašenim slanim notama, poput pržene ribe s čili umakom, bolje se slažu s bijelim vinima ili pjenušcima koji mogu umanjiti oštrinu začina. Crno vino, osobito onaj s većom količinom tanina, može dodatno pojačati osjećaj ljutine i izazvati neugodnu ravnotežu. U ovom slučaju, preporučio bih laganije crveno vino poput pinot noira, ali ne trebate ga miješati s jalapeño nachos – tu bi najbolji izbor bila pivo ili mjesto gdje možete uživati bez straha od okusa.

Slatki deserti

Kada je u pitanju desert, ideja kombiniranja slatkih jela s crnim vinom može biti opasna. Primjerice, čokoladni kolač s crnim vinom može rezultirati prekomjernom slatkoćom koja nadjačava tanine i ostavlja trpki okus. Mnogi vinari rado preporučuju desertna vina poput porto vina ili vina s oznakom Sauternes koja su sama po sebi slatka i bogata, suprotstavljajući se slatkim desertima.

Pročitaj više:  Oprez! Ovo vino može izazvati glavobolju čak i ako pijete malo

Dugoročna unikatna iskustva

Svijet vina je pun iznenađenja, ali ponekad dobijemo inspiraciju iz povijesti. Kroz stoljeća, vinari su se oslanjali na svoja zapažanja o tome što ide s čim. U hrvatskim vinogradima, vinarije poput naše poznate Vinarije Dignac u Slavoniji redovito eksperimentiraju s neobičnim kombinacijama kako bi utvrdili što najbolje funkcionira na njihovim podrumima. Zanimljivo je kako neki vinari savjetuju korištenje crnog vina za mariniranje mesa, a zatim poslužiti vino istog tipa uz jelo koje ste pripremili. Na taj način, okusi koji se nadopunjuju stvaraju pravi doživljaj.

Kako pairing učiniti savršenim?

No, ne trebate se ograničiti samo na ono što se ne može kombinirati. Razmislite o hrani koja ide savršeno uz vaša omiljena crna vina. Lagani jela od mesa, poput piletine ili puretine na žaru, izvrsno se slažu s mladim crnim vinima poput pinot noira. Također, sendviči s suhomesnatim proizvodima i sirevi, poput cheddar ili gouda, mogu savršeno nadopuniti Pokémon u pravom trenutku.

Kao sommelier, uvijek ću naglasiti važnost osobnog uživanja u vinu. Istražujte i slavite, jer povremeno riskiranje može dovesti do nevjerojatnih otkrića, ali znajte i kada je bolje biti oprezan. Kroz leta od badema do orašastih plodova, putovanje vina je toliko bogato da će vas uvijek iznova motivirati.

Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći da izbjegnete neugodne kombinacije i otkrijete ono iskustvo koje ćete pamtiti cijelog života! Uživajte u vašem vinu i hrani, a neka svaka čaša bude putovanje samo za sebe.