Vino je ne samo piće, već i prava umjetnost koja zahtijeva razumijevanje, osjetilo za detalje i poštovanje prema tradiciji. Dok uživate u čaši omiljenog vina, važno je imati na umu što ćete kombinirati s njim. Bez obzira jeste li strastveni vinski entuzijast ili samo želite doživjeti sljedeću vinsku večeru koja će oduševiti vaša nepca, bilo bi dobro znati što ne kombinirati s vinom kako biste izbjegli neugodne situacije i razočaranje u njegovim okusima.
Hrana koja se ne slaže s vinom
Slatkiši i vina
Jedan od najčešćih propusta u svijetu vina je kombiniranje slatkiša s vinima koja su suha. Slatkiši poput kolača, bombona ili čokolade često su bogati i slatki, dok su suha vina obično kisela ili gorka, što može rezultirati neugodnim kontrastom. Također, kada se napravi takva kombinacija, slatkiši mogu “ubiti” okus vina, a vino može učiniti slatkoću proizvoda još intenzivnijom. Za ljubitelje čokolade, razmislite o kombinaciji s desertnim vinom, poput Port vina ili Muscata, koji će uz svoj slatki okus savršeno nadopuniti slatkoću čokolade.
Začinjena jela
Začinjena jela, posebno ona koja koriste oštre začine poput čilija ili curryja, mogu u potpunosti promijeniti okus vina. Ova jela često zahtijevaju vina s većim sadržajem alkohola ili onih koja su bogatija voćnim notama. Pokrijte egzotična jela laganim bijelim vinom poput Rieslinga ili laganog crnog poput Garnache, koji će bolje podnijeti tjelesnu težinu začina. Ako se nađete u iskušenju kombinirati vino s takvim jelima, vrijedi isprobati i voćna piva ili koktele, koji često bolje uravnotežuju okuse.
Napici i dodatna pića
Gazirana pića i vino
Ovaj spoj često se ne preporučuje iz više razloga. Prvo, gazirana pića prevladavaju u okusu i često “ubijaju” delikatnije note vina. Kombinacija vina i sokova također može donijeti nepredviđene okuse koji su skuplji od uživanja u čistom vinu. Kao što su znanstvenici otkrili, sparkly vina poput Prosecca izvrsno se slažu s laganim zalogajima i morskim plodovima! Ako želite osvježavajuće piće, bolje je odabrati vino s nižim udjelom alkohola, poput Prosecca ili Cava, koje samo zapravo nudi i gazirani užitak.
Kava i vino
Mnogima omiljeni napitak – kava, ne može se nikako uspoređivati s vinom. Različiti okusi i jačine u kavi često stvaraju konflikte, osobito u trenutku kada preuzmu glavnu ulogu na vašem nepcu. Ako volite uživati u kavi, preporučujem da prilikom obroka birate vino ili kavu, ali ne oboje u isto vrijeme. Ako se ispravno upare, vino i kava mogu iznijeti svoje najbolje strane tijekom posebnih prigoda, ali nikako ne preporučujem njihovu izravnu kombinaciju u istoj čaši.
Sezonske kombinacije
Vino u različitim godišnjim dobima
Osim što treba izbjegavati određene kombinacije, važno je znati i koja vina birati u određenim godišnjim dobima kako bi se pojačala njihova svojstva. Tokom zime, punija vina poput Cabernet Sauvignona ili Shiraz-a donose toplinu i skladnost uz bogatije obroke, dok su ljeti laganija vina poput Sauvignon Blanca i Chardonnay-a još uvijek osvježavajuća. Ne zaboravite na rosé koja je izvrsna opcija za proljeće i ljeto, dok se jesen često preplavi bogatstvom crvenih vina koja će savršeno dopuniti okus pečenih jela i bundeva.
Suhe i slane kombinacije
Suhe grickalice i vino
Dok je čaša vina u društvu s prijateljima nezamjenjiva, kombinacija s suho slanim grickalicama kao što su krekere, čips ili suhi mesni proizvodi može stvoriti neugodne senzacije. Ova vrsta grickalica može umanjiti vino i potpuno izobličiti njegova svojstva. Umjesto toga, pokušajte s blago mariniranim ili pečenim sirom, koji može stvarno obogatiti vino, bez ometanja okusa. Ponekad je potrebno samo malo eksperimentiranja kako bi pronašli savršeni uparivanje koje će vašoj vinskoj avanturi dati dodatni šarm.
Na kraju, uživanje u vinu je osobno iskustvo, a svatko ima svoj ukus. Ipak, dobro je poznavati pravila koja određuju što ne kombinirati s vinom kako bismo osigurali da svaki gutljaj istraži bogatstvo i složenost koje vino može ponuditi. Razvijajući svoje znanje i iskustvo, bit ćete u mogućnosti istraživati svijet vina s više povjerenja i uživanja. Na putu do savršene čaše vina, svaki detajl, pa čak i ono što ne biste trebali kombinirati, može učiniti razliku između prosječnog i nezaboravnog vina.