Šokantni utjecaj klimatskih promjena na vinograde

Šokantni utjecaj klimatskih promjena na vinograde

Klimatske promjene postale su topl tema među vinogradarima i ljubiteljima vina diljem svijeta. Iako možda zvuči kao priča iz znanstvene fantastike, stvarnost je da se vino, osim što ga degustiramo, proizvodi u nekim od najosjetljivijih ekosustava. Vinogradi su usko povezani s klimatskim uvjetima, a svaki vinogradar zna da je ono što se događa s klimom jednako važno kao i samo odabrano grožđe.

Uzroci klimatskih promjena i njihova posljedica

Iako je klimatske promjene teško uočiti na prvi pogled, one stvaraju duboke promjene u vinogradima. Globalno zagrijavanje, koje je posljedica povećane koncentracije plinova staklenika u atmosferi, dovodi do dramatičnih promjena u vinogradarskim regijama. Rast temperature, veće suhe sezone, ali i intenzivnije oborine utječu na rast i zrenje grožđa, što može rezultirati dramatičnim promjenama u okusu, aromama, pa čak i u kvaliteti vina.

Na primjer, poznate regije poput Bordeauxa ili Napa Valleya svjedoče o značajnom pomaku u sortama grožđa koje se uzgajaju. Vinari se sve više okreću otpornijim) sortama koje bolje podnose visoke temperature, kao što su Tempranillo ili Grenache, umjesto tradicionalnog Merlota ili Chardonnaya.

Promjene u kvaliteti vina

Kako se klimatski uvjeti mijenjaju, tako se mijenjaju i karakteristike vina. Sladost, kiselost i tanini više nisu stabilni, a to može dovesti do vinskih izdanaka koji nisu onakvi kakvima smo ih navikli. Primjerice, u vrućijim klimama grožđe brže zri, što može rezultirati vinima s višim alkoholom i manjom kiselosti. To može stvoriti situacije u kojima vino postane “umorno” ili “premašeno”.

Vlastito iskustvo me navelo na to da probam nekolicinu vina iz Californije iz 2017. koja su imala gotovo “jagodičasto” obilježje zbog prekomjerne zrelosti grožđa. Dok je to nekima možda bilo privlačno, ostali ljubitelji vina primijetili su da su izgubili svježinu, a vino je postalo monolitno.

Pročitaj više:  Kako odabrati savršeno vino za svaki obrok – stručnjaci dijele svoje najbolje savjete!

Sigurnost vinograda i prilagodbe vinara

Svjesni su vinogradari globalnih klimatskih promjena i mnogi od njih poduzimaju mjere kako bi se prilagodili novim uvjetima. Tehnike poput kontrole navodnjavanja, odabira novih sorti grožđa i promjene praksi vinifikacije postali su standard. U Hrvatskoj se vinari poput Ivića iz Dalmacije već prilagođavaju uzgoju otpornih sorti kao što su Pošip i Plavac Mali.

Također, neki vinari se okreću nostalgičnim, tradicionalnim metodama koje nastoje iskoristiti ono najbolje od povijesnih praksi. Na primjer, korištenje pergole koja omogućuje bolju ventilaciju i hladi grožđe, dok istovremeno smanjuje štete od štetnika.

Degustacija i promjene u uparivanju vina s hranom

S obzirom na promjene u karakteristikama vina, također se i preporuke za degustaciju i uparivanje vina s hranom moraju prilagoditi. Vina s više alkohola zahtijevaju kompleksnije okuse, a često se preporučuju uz mesna jela ili jela s jačim umacima.

S druge strane, osvježavajuća bijela vina koja su postala sve rjeđa mogu se sjajno sljubiti s laganim morskim plodovima ili čak pikantnim azijskim jelima. Primjerice, jedan Pinot Grigio iz Istre mogao bi odlično odgovarati uz slane lignje s limunom, dok bi se boldtani Chardonnay idealno uklopio uz kremasti crni rižoto.

Trendi vinari: budućnost vinske industrije?

Dok se borba protiv klimatskih promjena nastavlja, tako se pojavljuju i novi trendovi u vinskoj industriji. Održivost, ekološki uzgoj i, što je možda najvažnije, vraćanje prirodnim metodama proizvodnje. Mnogi vinari danas pokušavaju stvoriti prirodna vina, bez dodataka aditiva, koristeći samo ono što im priroda daje.

Jedan zanimljiv primjer je vinarija VERTIKAL u Gorskom kotaru, koja se odlučila za biodinamički uzgoj. Njihovi proizvodi odražavaju terior i upotpunjuju bogatu teksturu crvenih vina koja su vrhunski izbor za zimske večere.

Promjene koje se događaju u vinogradima posljedica su nepredvidivosti klimatskih uvjeta, ali i prilagodbe ljudi koji rade s vinom. Za ljubitelje vina i vinare, svaka bočica vina priča priču koja je uvijek u razvoju. Ako se to podudara s vašim osobnim preferencijama, uživajte u svakom gutljaju, jer danas samo jedno je sigurno – vino uvijek će nas iznenaditi, bez obzira na promjene koje donosi sutrašnjica.

Pročitaj više:  Albariño, plodovi mora, krastavci i kopar – savršena morska harmonija