Sauvignon Blanc, kao jedan od najomiljenijih bijelih vina, ističe se svojom svježinom i citrusnim notama. Njegovo osvježavajuće svojstvo savršeno se uklapa u morsku kuhinju, a posebice kada je u kombinaciji s sočnim kozicama, limunovom svježinom, aromatičnim peršinom i intenzivnim češnjakom. Ova kombinacija pruža prava gastronomska uživanja koja će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.
Sauvignon Blanc – vinski junak
Započnimo s vinom. Sauvignon Blanc dolazi iz regije Bordeaux, no danas se uzgaja diljem svijeta, od Novog Zelanda do Kalifornije. Ova sorta je poznata po nevjerojatnoj svježini, a karakterizira je snažan miris citrusa, zelene jabuke i bilja. Sa svijetlim staklenkama ovog vina, dobit ćete osjećaj kao da ste upravo ugrabili zaljevsku svježinu. Nosite li se s idejom poslužiti Sauvignon Blanc uz hladne morske predjele, znajte da ne griješite.
Osim što se dobro sljubljuje s morskim plodovima, Sauvignon Blanc se također savršeno uklapa uz svježe salate i jela s povrćem. Ne zaboravite ni na trendove; danas se sve više vinara okreće organskom uzgoju, a među njima se izdvaja i nekoliko domaćih vinara koji nude zanimljive, ekološki osviještene Sauvignon Blancove. Posjetite vinske podrume i otkrijte skrivene bisere koji vas mogu iznenaditi svojom kvalitetom.
Priprema jela – Kozice u limunovom sosu
Za ukusno jelo koje će osvajati mirisima, pripremite jednostavan recept s kozicama. Bijele, sočne kozice, koje su savršen izvor proteina, obogaćene su aromama limuna, peršinom i češnjakom.
Sastojci
- 500 g svježih kozica
- 4-5 češnja češnjaka
- Svježi peršini
- Limun (sok i kora)
- Maslinovo ulje
- Sol i papar
Priprema
Kozice očistite i stavite na stranu. U tiganju zagrijte malo maslinovog ulja i dodajte sitno sjeckani češnjak, pazeći da ga ne prepečete. Kad češnjak pusti aromu, dodajte kozice i pržite na laganoj vatri oko 2-3 minute, dok ne dobiju zlatnu boju. Zatim dodajte sok od limuna, ribanu koricu limuna te sitno sjeckane peršine. Dobro promiješajte i začinite solju i paprom.
Uparivanje vina i jela
Kada poslužujete ovo jelo s Sauvignon Blancom, pripazite na temperaturu servisa. Ovo vino najbolje je piti ohlađeno, oko 8-10 °C, kako bi se istaknule citrusne note koje se savršeno uklapaju s morskim okusima. Iako mogu postojati i različite regionalne varijacije, uvijek se možete osloniti na svježinu i kiselost Sauvignon Blanca, koja će lijepo kontrastirati sočnosti kozica.
Osim toga, razmislite o dodavanju malo začinjenog povrća ili chilitest paprika za dodatni „kick“. U svijetu vina ne postoji jednoznačan ili „ispravan“ način uživanja, stoga se igra slobodno i pronađite vlastite omiljene kombinacije.
Osvježavajući trendovi u vinskoj industriji
U današnje vrijeme, vinska scena se uvijek razvija, a među popularnim trendovima su i prirodna i biodinamička vina. Ova vina često nude zanimljive okuse, a proizvedena su s minimalnom intervencijom u vinogradu. Mnogi vinari velikog srca žude za povratkom k prirodi, a među njima su i vinari koji specifično plasiraju Sauvignon Blanc. Imajući ovaj trend na umu, isprobajte nekoliko etiketa iz vinskih podruma koji podržavaju ovakvu filozofiju.
Mnogi od njih nude priliku za degustaciju, pa biste mogli otkriti koja vas vina najviše usrećuju. Odlazak u takve vinarije postao je sve popularniji put s prijateljima i obitelji, a savršen izgovor za ubaciti nešto vino (i kozice, naravno) u vašu sljedeću pustolovinu.
Svaka boca Sauvignon Blanca pruža priliku ne samo za uživanje u okusu, nego i za razgovor, prepričavanje priča i slavlje trenutaka. Kada na stolu imate svježe kozice s limunom i peršinom, u društvu s prijateljima i čašom ovog vina, vaša morska avantura nikada neće biti dosadna. Uživajte!