Osim što su vina fascinantna sama po sebi, njihov potencijal za stvaranje nevjerojatnih iskustava dodatno se povećava kada se povežu s ukusnom hranom. Danas govorimo o spoju rosea i pite od borovnice, koji će samo buditi vaša čula, ali i vašu maštu. Ovaj voćni spoj nije samo estetski privlačan na tanjuru, već nudi i čitav niz okusnih profila koje je jednostavno nemoguće ignorirati.
Što je Rose i zašto ga volimo?
Rose, iako često smatran “ljetnim vinom”, ima svoju osobitu osobnost koja ga u svim godišnjim dobima čini izuzetno popularnim. Ovaj tip vina dobiva se od crvenih grožđa koja fermentiraju s kožom, a može biti suho, polusuh ili slatko, ovisno o stilu koje vinogradar odabere. Što se više približavamo ljetnim mjesecima, rose poprima voćne note — često su to mirisi jagoda, malina ili breskvi. Ima osvježavajuću kiselost koja povećava njegovu svestranost prilikom sljubljivanja s hranom. Idealno je za ispijanje na terasi, uz društvo, ili kao savršeni spremljen koktel.
Degustacija Rosea
Kada kušate rose, obratite pažnju na boju; od svijetlih i proljetnih tonova do dubljih, gotovo koraljnih nijansi, svaka varijacija otkriva priču o vinogradu i načinu proizvodnje. Rose zaista može biti elegantno vino koje ne libi se pokazati svoje voćne note, dok istodobno pruža složenost i ugodnu mineralnost. Savjetujem vam da probate rose iz regije Provence u Francuskoj, koji je izrazito popularan i cijenjen zbog svoje visoke kvalitete.
Pita od borovnice – slatki užitak
Prelazimo na pitu od borovnice. Ova slastica nije samo zasitna, već i puna okusa. Borovnice su bogate antioksidansima i često se povezuju sa zdravljem, no one su također prava eksplozija okusa u svakom zalogaju. Kombinirajući slatkoću borovnica s blago kiselkastim notama, pita postaje savršeni uvod u svijet slastica koje dolaze s kraju ljeta. Svaka zalogaj pite od borovnice može vas podsjetiti na mirise sunčanih dana i djetinjstva provedenog u voćnjacima.
Priprema domaće pite
Zamislite miris svježe ispečene pite koja se polako širi kuhinjom dok vi uživate u svom omiljenom roseu. Domaća pita od borovnice zahtijeva nekoliko jednostavnih sastojaka: brašno, maslac, šećer, sol i naravno, borovnice. Bitno je koristiti svježe ili kvalitetne smrznute borovnice kako biste dobili najbolji okus. Kada se sjedine u pećnici, njihova sočnost stvara pravi mali raj u kombinaciji s hrskavim tijestom.
Sljubljivanje rose i pite od borovnice
Kada je riječ o sljubljivanju rosea i pite od borovnice, tu se pojavljuje magija. Slatkoća pite savršeno se uklapa s osvježavajućim kiselim notama rosea, stvarajući harmonicni sklad koji osvaja nepce. Preporučujem da odaberete rose s nešto više kiselosti, primjerice one iz regije Languedoc, koji će dodatno naglasiti okuse borovnica.
Trendovi u vinskoj industriji
U posljednjih nekoliko godina, rose je doživio pravi procvat, nimalo čudno s obzirom na njegovu svestranost. Mnogi domaći vinari danas eksperimentiraju s različitim sortama grožđa kako bi stvorili inovativne rose varijante. Tako je ‘pet nat’ rose, prirodno pjenušavo vino napravljeno s minimalnom intervencijom, postalo popularno među vinarima koji teže održivoj proizvodnji. Kada budete u prilici, svakako isprobajte ovakve verzije i otkrijte nove dimenzije vašeg omiljenog vina.
Dobar rose i pita od borovnice nisu samo spoj više okusa, oni su iskustvo. Uz malo pažnje i promišljenosti, svaki zalogaj i gutljaj može postati slavljenički trenutak. Zato, sljedeći put kada se nađete u društvu, počastite se ovim osvježavajućim spojem i prepustite se uživanju koje će probuditi vaša osjetila. Ako se već ne događa, ove godine neka borovnice budu u vašem vrtu, a rose na vašem stolu!