Rose i carpaccio od cikle – lagano, svježe i elegantno

Cikla, često zanemarivano povrće, u posljednje vrijeme nalazi svoje mjesto na kulinarskoj sceni, a posebno u obliku carpaccia. Ova moderna i osvježavajuća verzija tradicionalnog jela dobiva na popularnosti, što je često potaknuto njezinim nutritivnim vrijednostima i jednostavnom pripremom. U kombinaciji s rosé vinom, koje odlično nadopunjuje njezine slatke i zemljane note, carpaccio od cikle postaje pravi gastronomski užitak.

Priprema carpaccia od cikle

Priprema ovog jela je jednostavna i brza, a svi potrebni sastojci lako su dostupni. Osnova su, naravno, svježe cikle. Odaberite ono što je dostupno na tržnicama, po mogućstvu organizirano, lokalno uzgajano povrće. Vjerujem da ćete sami vidjeti razliku u okusu!

Sastojci koji će očarati

Za izradu savršenog carpaccia od cikle, trebat će vam sljedeći sastojci:
– 2 velike svježe cikle
– Maslinovo ulje
– Ocat (balsamico ili jabučni)
– Sol i papar
– Rešetkani sir (poput parmezana ili feta sira)
– Svježe začinsko bilje (poput mente ili peršuna)
– Orašasti plodovi (fini dodaci poput oraha ili lješnjaka)

Ciklu prvo očistite i skuhajte ili ispecite, ovisno o preferencijama. Nakon što se ohladi, narežite je na vrlo tanke kriške, idealno uz pomoć mandoline. Posložite kriške na tanjur, začinite maslinovim uljem i octom, te po želji dodajte sol i papar. Krajnji dodaci u obliku sira i orašastih plodova učinit će ovo jelo vizualno privlačnim i punim okusa.

Rosé vino: Idealni prijatelj

Kada govorimo o rosé vinima, često ih se doživljava kao ljetni trend, no istina je da su ona izvanredno svestrana. Uparivanje rosé vina s carpacciom od cikle nije samo trend, već i filozofija koja slavi jednostavne, ali sofisticirane okuse. Prilikom odabira rosé vina, potražite onu koja je svježa, voćna i blago kisela.

Preporuke za odabir

Jedan od mojih omiljenih izbora su rosé vina iz regije Provence, koja su poznata po svojoj eleganciji i suhoj strukturi. Na primjer, Château d’Esclans Whispering Angel rosé savršeno će se slagati s našim carpacciom. Bogate voćne note, poput jagoda i malina, dodat će novu dimenziju jelu, dok će blaga kiselost osvježiti nepce.

Pročitaj više:  Kako poslužiti vino kao sommelier? Ovaj trik ćete htjeti isprobati odmah

Za ljubitelje domaćih vina, preporučujem rosé od crljena iz Istre, koji sadrži citrusne note i slanu mineralnost, čineći ga savršenim dodatkom ovoj jelo. Ne zaboravite servirati vino na odgovarajućoj temperaturi, prilagođene godišnjem dobu – ljeti može biti malo hladnije, dok zimi može biti na višoj temperaturi da se razviju svi okusi.

Trendovi i priče iz vinskog svijeta

U posljednje vrijeme, sve više vinara istražuje mogućnosti kombiniranja tradicije s novim tehnologijama. Održivi pristupi u vinogradarstvu i ekološka proizvodnja postaju sve važniji, a mnogi mladi vinari se vraćaju tradicionalnim tehnikama kako bi stvorili jedinstvena vina.

Takvi primjeri uključuju vinarije u Hrvatskoj koje koriste domaće sorte grožđa u svojim rosé vinima, dostižući savršeni balans između modernih i tradicionalnih tehnika. Ono što je posebno lijepo u svijetu vina je njegova zajednica – vrsni vinari često dijele svoje priče i iskustva, a zajednička strast prema vinu stvara prekrasne prilike za suradnje.

Dok uživate u svom carpacciu od cikle i čaši roséa, prisjetite se da svaki gutljaj pripovijeda svoju priču, i to nije samo o vinu ili hrani, već i o ljudima koji stoje iza njih. Vino je zaista više od pića; ono je doživljaj.

Kombinacija laganih i svježih okusa carpaccia s aromatičnim rosé vinom nudi savršenu priliku za uživanje i otkrivanje novih dimenzija gastronomije. Sljedeći put kada planirate obrok, ne zaboravite na ovu odličnu kombinaciju, koja će sigurno impresionirati svakog gosta za stolom. Svi zaslužujemo ovakve fine delicije – bilo ljeti ili zimi!