Pijenje vina užitak je koji mnogi od nas ne propuštaju, a kako se pokazalo, osim što nas opušta i čini druženja ugodnijima, nekoliko posebnih sorti vina može imati i pozitivan učinak na naš imunološki sustav. Otkrijte s nama koji su to vinari u trendu, koja vina bi trebala biti na vašem popisu za sljedeću kupnju, te kako ih pravilno uživati.
Vino i zdravlje: mitovi i stvarnost
Kada se spomene vino, često se postavljaju pitanja o njegovim zdravstvenim koristima i opasnostima. Mnogi su uvjereni da je suha crvena vina najbolja opcija, dok neki preferiraju bijela ili pjenušava. Istina je da umjereno konzumiranje vina, osobito crvenoga, može donijeti određene zdravstvene prednosti zahvaljujući antioksidansima poput resveratrola, koji se najčešće nalaze u kožici grožđa.
Naime, istraživanja su pokazala da određena vina mogu pomoći u jačanju imunološkog sustava. Kvašeni grožđe, koje se koristi za proizvodnju vina, sadrži mnogo prirodnih tvari koje mogu poboljšati našu obrambenu sposobnost organizma. No, umjerenost je ključ – dvije do tri čaše tjedno za žene i do četiri čaše za muškarce često se smatra optimalnom količinom.
Koja vina jačaju imunitet?
Crvena vina
Crvena vina, poput Cabernet Sauvignona ili Merlota, poznata su po svojim visokim razinama resveratrola. Ovaj prirodni spoj pomaže u snižavanju razine štetnog LDL kolesterola te smanjuje upalne procese u tijelu. Na primjer, Cabernet Sauvignon iz regije Napa Valley, poznat po svojoj punoj tijelu i složenim aromama, može biti savršen izbor uz tamnu čokoladu ili odrezak. Pritom ne zaboravite na tehniku dekantiranja – ostavite vino da “diše” nekoliko sati prije posluživanja za najbolji doživljaj.
Bjela vina
Iako crvena vina najčešće zauzimaju središnje mjesto kad je riječ o zdravstvenim prednostima, neka bijela vina, poput Sauvignona Blanca, također sadrže korisne tvari. Ovi bjelci često su osvježavajući, s notama citrusa i zelenog voća, a savršeno se slažu s morskim plodovima ili salatama. Kao primjer možemo istaknuti Sauvignon Blanc iz hrvatskog Dingača, odličan je uz riblju juhu, a može poslužiti i kao laki aperitiv.
Pjenušava vina
Pjenušci često su zanemareni kad govorimo o zdravim vinima. Međutim, šampanjac i drugi pjenušci, poput Prosecca, sadrže visok nivo polifenola koji pomažu u jačanju imuniteta. Bubbles možete uživati u svim godišnjim dobima, ali posebice su odličan izbor za proljeće i ljeto, uz voćne deserte.
Trendovi u vinskoj industriji
Vinska industrija prolazi kroz zanimljive promjene, a sve više vinara usmjerava se na ekološku proizvodnju. Ovaj trend ne samo da pridonosi zdravijem načinu proizvodnje, već i očuvanju okoliša. Vinari često koriste biodinamičke metode koje pomažu u stvaranju prirodnijeg vina. U Hrvatskoj, vinarije poput „Krauthaker“ i „Roxanich“ postale su poznate po svojim ekološkim vinima, nudeći vina koja su bliska prirodi i zdravlju potrošača.
Osim ekološkog uzgoja, sve veća popularnost dobiva i „orange wine“ – vino koje se proizvodi od bijelog grožđa, ali se odvaja zajedno s kožom grožđa, čime se dobivaju jedinstvene boje i okusi. Ovo vino savršeno se sljubljuje s jakim sirevima i mesnim jelima.
Kako uživati u vinu?
Kada govorimo o uživanju u vinu, važno je pridržavati se nekoliko pravila koja će oplemeniti vaše iskustvo. Prvo, poslužit će vam čaše različitih oblika; za crvena vina birajte šire čaše koje omogućuju bolju cirkulaciju zraka, dok su uske čaše idealne za bijela vina.
Prilikom degustacije, posvetite nekoliko trenutaka mirisanju vina – osjetite njegove složene arome i bilje koje može dolaziti iz različitih regija. Uparivanje vina s pravilno odabranom hranom može dodatno naglasiti njegove okuse. Primjerice, lagana ručna jela poput lignji na žaru ili ribljih fileta odlično idu uz rosé, dok će jača crvena vina poput Syraha voljeti jela s jačim začinima.
Ono što se često zaboravlja je važnost temperature posluživanja. Bijela vina optimalno je hladna (oko 8-12°C), dok crvena vina najbolje prolaze kad su na sobnoj temperaturi (oko 16-18°C).
Volite li vino, uživajte u njemu s razmišljanjem o njegovim blagodatima i njegovoj kulturi. Izabirući kvalitetna vina koja jačaju imunitet, ne samo da činite dobro za svoje zdravlje, već i podržavate vinare koji s ljubavlju stvaraju svoja vina, pridonoseći bogatstvu vinske tradicije. Uživajte u svakom gutljaju, jer vino nije samo piće, to je pravi užitak za dušu i tijelo.