Problematični vinograd: ‘Natural’ vino pod okom vlasti
U svijetu vina, dok uživamo u bogatim i raznolikim okusima, postoji jedan fenomen koji izaziva mnogo rasprava – naturalni vina. Ova vina se često nazivaju i biodinamičkim ili ekološkim, a često su predmet kontroverzi koje su dovele do njihovih zabrana u nekim zemljama. Na prvu ruku, može se činiti neobičnim da bi vino ikad moglo biti zabranjeno, no kada uđemo malo dublje u temu, otkrit ćemo što se točno događa u ovom segmentu vinske industrije.
Što su to naturalna vina?
Naturalna vina se proizvode s minimalnom intervencijom, što znači da vinari ne koriste aditive, kemikalije ili dodane sulfite u proces fermentacije. Također, grožđe se često uzgaja na ekološki održiv način, bez korištenja pesticida ili umjetnih gnojiva. Ove karakteristike doprinose stvaranju vina koje mnogi opisuju kao “živo”, sa složenim okusima koji mogu varirati iz boce u bocu, ovisno o godini i uvjetima.
Međutim, naturalna vina mogu biti vrlo različita od tradicionalno proizvedenih vina, a to je ono što izaziva pomutnju. Naime, proces fermentacije koji uključuje spontane, a ne kontrolirane kvasce može rezultirati nepredviđenim okusima i mirisima. Dok neki ljubitelji vina govore o ovim vinima kao o gore spomenutom “živahnom” doživljaju, drugi ih smatraju “kvarljenim” ili “neugodnim”.
Zabrane i regulacije
Vlasti u nekoliko zemalja su se počele brinuti zbog svih tih nepredvidivih karakteristika koja dolaze s naturalnim vinima. Na primjer, Francuska je poznata po svom strogom reguliranju vinarske industrije, gdje su tradicionalna pravila o proizvodnji vina duboko utemeljena. U nekim regijama, vinari se suočavaju s problemima jer ne mogu dobiti označavanje vina zbog nedostatka određenih komponenti ili dodataka koji se smatraju potrebnima.
Osim Francuske, Italija je također prva na listi kada govorimo o kontroverzama u vezi s ovim vinima. Određene regije su odlučile izbaciti prodaju naturalnih vina iz prodajnog plana, što se može objasniti potrebom za kontrolom kvalitete. Nažalost, takvi potezi nerijetko rezultiraju stavljanjem kreativnih i inovativnih vinara u nezavidnu situaciju.
Etika ili estetika – gdje je granica?
Jednog dana, razgovarajući s vinom ljubiteljem o ovim pitanjima, postavio sam mu jedno važno pitanje: što je važnije, kvaliteta ili etika? Da li bi vinar trebao slijediti richt puntenje o ekološkom uzgoju i minimalnoj intervenciji, ili jednostavno dostaviti vino koje svi vole? Ova rasprava nije bizarna, ona pomiče granice shvaćanja vinske kulture.
U konačnici, vino, bez obzira na tehniku proizvodnje, treba pružati zadovoljstvo. Mnogi vinski entuzijasti i sommelieri naći će načina da uživaju u „drugačijim“ vinima. Razgovarajući s domaćim vinarima, čini se da postoji široka potpora za neuredne metode, dok se drugi boje priče o neprihvaćenom okusu u boci.
Kako degustirati naturalna vina?
Za sve one koji žele istražiti ovu vrstu vina, preporučujem polagani pristup. Poznavatelji vina često preporučuju da degustaciju naturalnih vina započnete s bijelima, koja su obično svježija i voćnija. Započnite sa laganim vinom, možda čak s nečim poput macération blanche gdje se kožica grožđa dulje macerira.
Nestabilni okusi koja se mogu očekivati, poput kvasnog, ponekad i mliječnog, samo su neki od elemenata koje možete osjetiti. Poznavanje terena, vrste grožđa i metode uzgoja pomoći će u oblikovanju vaših očekivanja i iskustava.
Također, uparivanje s hranom ključ je za uživanje u ovim vinima. Natralna vina često se odlično slažu s jednostavnijim jelima, poput salata ili svježih sireva, koji omogućuju da se okusi vina do izražaja.
Vrijeme za promjene
S obzirom na sve kontroverze, ne čudi da se naturalna vina suočavaju s pobunom i promjenama na svjetskim razinama. Vinari stalno rade na osvještavanju potrošača o različitosti njihova proizvoda. Ova borba za prihvaćanje i kvalitetu je, zapravo, vrlo slična putu svakog mladog vinara.
Na kraju, da li su naturalna vina čudesne boce pune avanturizma ili pak pitaje? Naravno, tu leži ljepota vina – u različitostima i u poduhvatima koji će trajati. Ako se ikad nađete u situaciji gdje je jedno takvo vino pred vama, uživajte u svakom gutljaju i postavite pitanja; možda otkrijete nečiju strast u bocama koje ste odlučili isprobati. To, na kraju, i jeste srž vinske kulture – dijeljenje iskustava, okusa i misli.