Ne vjerujte svemu što čujete o uzgoju grožđa

Ne vjerujte svemu što čujete o uzgoju grožđa

Svi znamo da vino može biti prava umjetnost, ali ono što često zaboravljamo jest da umjetnost vina počinje puno prije nego što boca završi u našim rukama. Uzgoj grožđa, taj složeni proces koji uključuje ne samo znanje, već i ljubav, strpljenje i predanost, često je obavijen mitovima i zabludama. Ovdje ćemo razbiti nekoliko od tih zabluda i iznijeti istinu iza uzgoja grožđa – nešto što svaki ljubitelj vina, vinar ili jednostavno entuzijast zaslužuje znati.

Mit 1: Svi vinogradi moraju biti smješteni na južnim padinama

Iako se može činiti da su južne padine idealna lokacija za vinograde zbog sunca koje se slijeva tijekom dana, to nije jedini recept za uspjeh. U mnogim dijelovima svijeta, pa tako i u Hrvatskoj, vinogradi se uspješno uzgajaju i na sjevernim padinama ili čak u vinogradima koji su okrenuti prema istoku ili zapadu. Vinarije iz središnje Hrvatske, kao što su one u Plešivici, koriste oštrije klimatske uvjete kako bi proizvodile izvrsna vina, koja ponekad nosi čak i jedinstvene karakteristike upravo zato što su grožđa izložena promjenjivim vremenskim uvjetima.

Mit 2: Bolja sorta grožđa znači bolje vino

Nije sve u sorti grožđa, to je samo jedan od faktora. Pravi majstor vinogradarstva zna da je kvalitetno vino rezultat složenih interakcija između tla, klime, tehnike uzgoja i, naravno, strastvenog zalaganja vinara. U mnogim slučajevima, autohtone sorte grožđa, koje možda nisu toliko poznate ili “popularne”, proizvode izvanredna vina. Primjerice, hrvatska sorta Graševina, koja često ostaje u sjeni poznatijih sorti poput Cabernet Sauvignona, može donijeti izvanredna vina koja oduševljavaju svojom svježinom i mineralnošću.

Mit 3: Vino “stariji” grožđe uvijek daje bolje vino

Jedna od najčešćih zabluda je da starije loze nužno daju kvalitetnije grožđe. Iako starije loze mogu proizvesti grožđe s dubljim okusima zbog korijena koji seže dublje u tlo, kvaliteta grožđa ne ovisi isključivo o starosti loze. Mlađe loze često su energične i mogu dati svježu i voćnu aromu koja se ne može naći u starijem grožđu. U konačnici, uspješni vinari često kombiniraju grožđe iz različitih loza kako bi postigli savršenstvo u svojem vinu.

Pročitaj više:  Banyuls i brownie s lješnjacima – čokoladna ekstaza u svakom zalogaju

Ponekad možete uzgojiti grožđe gdje se ne očekuje

Jeste li znali da se grožđe može uspješno uzgajati i na neobičnim mjestima? U nekim dijelovima Hrvatske, poput otoka Hvara, vinari su otkrili koliko su terase, koje su nekada bile samo ekspedicijski poduhvati, zapravo savršene za uzgoj grožđa. Ova tehnika omogućuje maksimalnu iskorištenost sunčeve svjetlosti i drenaže, stvarajući idealne uvjete za vinograd. Mnoge priče o vinogradima nastaju upravo zbog strasti vinara prema terenu i uvjetima koje su često nadmašivale očekivanja.

Trendovi u vinskoj industriji

Vinska industrija je u stalnoj evoluciji, a neki od najnovijih trendova uključuju ekološki uzgoj i minimalno interveniranje. Ovi principi omogućuju vinogradarima da rade s prirodom, a ne protiv nje. Vinari diljem svijeta sve više se okreću biodinamičkom vinogradarstvu, koje se oslanja na prirodne procese i cikluse kako bi stvorilo zdravije ekosustave. Ovakvi vinogradi često daju nevjerojatna vina koja su sva obogaćena autentičnošću i izražava pravi karakter terroira.

Savjeti za najbolje uživanje u vinu

Kada govorimo o vinu, ne možemo zaboraviti ukusnu kombinaciju vina s hranom. Ako želite izabrati vino koje će se savršeno uklopiti uz vašu večeru, isprobajte bijela vina, poput Chardonnay-a, uz ribu ili morsku hranu, dok se crveno vino može odlično upariti s mesnim jelima ili čak vegetarijanskim specijalitetima punim okusa. I ne zaboravite na serviranje vina – temperatura je ključna! Bijela vina najbolje se poslužuju rashlađena, dok crvena vina zaslužuju da se malo zagriju na sobnu temperaturu kako bi se njihovi okusi mogli lijepo razviti.

Na kraju, uzgoj grožđa i proizvodnja vina mnogo su dublji od površinskog promatranja. Ovo su samo neki od mitova u svijetu uzgoja grožđa, a iza svakog vinara stoji priča koja zaslužuje da bude ispričana. Bez obzira jeste li iskusni vinski entuzijast ili netko tko tek ulazi u svijet vina, imajte na umu da je svaka boca ujedno i kap prošlosti, sadašnjosti i budućnosti vinara koji je strastveno uložio rad, znanje i ljubav u svaki uloženi grožđe. Vino nije samo piće, već posveta prirodi, tradiciji i kreativnosti vinara. Sljedeći put kada uživate u čaši vina, prisjetite se ovog putovanja i uživajte u svakom gutljaju!

Pročitaj više:  Ovo vino dokazano poboljšava vašu cirkulaciju – otkrijte kako djeluje na vaše tijelo