Posluživanje vina predstavlja jedan od najvažnijih aspekata vinske kulture, no često ga prate i brojne greške koje mogu umanjiti užitak u ovom kulturnom doživljaju. Bilo da se radi o uglednoj vinariji ili kućnoj zabavi, postoje sitnice koje razlikuju ljubitelje vina od pravih sommeliere. U nastavku donosim pregled najčešćih grešaka prilikom posluživanja vina, a uz to i nekoliko savjeta kako ih izbjeći.
Temperatura vina
Kada se govori o posluživanja vina, temperatura mu je iznimno važna. Ovo je greška koju često primjećujem: vino se želi poslužiti prehladno ili pretoplo. Bijela vina, poput chardonnaya ili sauvignon blanca, najbolje se poslužuju rashlađena na između 8 i 12 °C, dok crvena vina, kao što su merlot ili cabernet sauvignon, trebaju biti na sobnoj temperaturi, idealno između 14 i 18 °C.
Primjerice, zamislite da ste na večeri s prijateljima i donosite savršeni sauvignon blanc iz Istre. Poslužite li ga direktno iz hladnjaka, svi će okusi i arome biti zatvoreni, a vino će izgubiti svoju svježinu. S druge strane, crveno vino iz Chiantija, posluženo toplo poput čaja, neće doživjeti svoje punim potencijalom. Savjet? Ako ste u neizvjesnosti, uzmite termometar za vino ili jednostavno isprobajte vino bez obzira na preporučene temperature.
Pravilno odabiranje čaša
Još jedna česta greška je odabir neodgovarajućih čaša za vino. Ne zaboravite, čaša je odraz vina i može utjecati na njegovo iskustvo. Na primjer, široka čaša za crveno vino omogućava bolju oksidaciju, dok uža čaša za bijelo vino pomaže zadržati miris i svježinu. Čak i šampanjac ili pjenušava vina trebaju svoje specijalizirane čaše – svakako se dajte u potragu za onima s “tulipan” oblikom.
Jednom prilikom, na vjenčanju prijatelja, posluženo je sjajno domaće vino u plastičnim čašama. Prava šteta! Kvalitetno vino zaslužuje kvalitetnu čašu. I dok se čelika možete poslužiti u nekom opuštenom okruženju – bacite pogled po kućama – u drugim prilikama trudi se i odaberi one čaše koje će do potpunosti prikazati boje i mirise vina.
Neprikladno uparivanje s hranom
Uparivanje vina s hranom može biti izazovno, ali također i zabavno. Česta greška je nesklađenje okusa. Primjerice, poslužujete li sočan steak, shiraz ili malbec će doći do izražaja, dok će neki laganiji pinot noir jednostavno nestati ispod gustoće mesa. S druge strane, bijela vina poput chardonnaya savršeno pristaju uz ribu ili piletinu s citrusima.
Jedan od mojih najdražih trenutaka bio je kada smo imali nevjerojatnu večeru od plodova mora u Dalmaciji, a domaća vino – sorte pošip – je savršeno uparena s osvježavajućim raznolikim ribljim jelima. Uvijek se možete igrati s različitim okusima, ali osnove su uvijek dobre.
Nemar s vinskom etiketom
Ponekad se zaboravlja na važnost etikete ili, još gore, imitira se velika ponuda bez poznavanja izvora. Savjetujem vam da, prilikom odabira vina, obratite pažnju na vinsku etiketu: stariji vinari ostavljaju mnogo prostora za osobne priče; provjerite ime vinara, regiju i godište. Upoznajte se s lokalnim vinima – Hrvatska je puna nevjerojatnih vinarija koje nude izvanredne proizvode.
Na jednom događanju, ugledni sommelier je donio vino iz male vinarije na Pelješcu i svima otkrio njegovu priču. Svaki gutljaj bio je bogat sjećanjima na sunčane vinograde, a užitak u vinu tako je bio pojačan. Kada poslužujete vino, nemojte zaboraviti podijeliti njegovu priču; svaki gutljaj nosi u sebi povijest.
Nesigurno posluživanje
Poslednja greška koju ću spomenuti je nesigurno posluživanje. Kada služite vino, trebali biste imati povjerenja u svoje znanje i odabir. Ako niste sigurni koje vino odabrati, nemojte se bojati pitati za savjet ili istražiti. Prilikom posluživanja, pogledajte gosta u oči, nasmijte se i povežite se s njim kroz vino. Između gutljaja, razmijenite iskustva i uživajte u razgovoru.
Nadam se da će vam ovi savjeti pomoći da izbjegnete frustracije i učinite iskustvo uživanja u vinu bezbrižnim i uzbudljivim. Svaka čaša vina priča svoju priču, a vi ste taj koji ju donosi i dijeli. Uživajte u svom sljedećem vino iskustvu; neka svaka kap bude slavlje!