Kada treba piti različite vrste vina?

Kada treba piti bijelo vino?

Bijelo vino često se povezuje s ljetnim danima i laganim večerama, ali taj mit zaslužuje malo razbijeno. Bijelo vino kao Pinot Grigio ili Sauvignon Blanc, koje je rashlađeno, idealno je za sunčane dane na terasi, ali ne zaboravite na njegovu svestranost. Na primjer, uparite ga s morskim plodovima ili laganim piletinom na žaru, i otkrijte savršenu harmoniju okusa. Bijelo vino također izvrsno prija kao aperitiv, čime ćete otvoriti apetit, no i ne zaboravite na zimske štedljive obroke – topli rižoto s gljivama savršeno će se spojiti s punijim bijelim vinima poput Chardonnay-a.

Kada je pravo vrijeme za crno vino?

Crveno vino je poput dragulja – njegovo pravo blistanje dolazi kad je u društvu hrskavih jela. Zima je savršen period za uživanje u snažnim vinima poput Merlota ili Cabernet Sauvignona, koja se odlično uklapaju uz srdačne čorbe i pečenja. Kada ste na obiteljskom ručku, neopisivo je zadovoljstvo sipati čašu crnog vina uz jela od crvenog mesa ili gušću tjesteninu. No, tko kaže da se crno vino može piti samo uz “težu” hranu? Lagani crni Pinot Noir može biti savršen za uživanje u proljetnim mesnim salatama.

Bijela vina i odabir godišnjeg doba

S dolaskom proljeća, priroda se budi, a i naši okusi se mijenjaju. Vinsko blago poput mladih bijelih vina idealno je za osvježenje. U ovom trenutku, preporučujem eksperimentiranje s Vugavom, autohtonom hrvatskom sortom. Njegova svježina i voćne note izvrsne su za uživanje na sunčanom balkonu uz proljetne salate.

Rosé vino – pravi izbor za svaki trenutak!

Nema sumnje da je rosé vino kralj svestranosti. Bez obzira na godišnje doba, rosé može biti vaša prva choosna kapljica. Svojom bojom i svježinom, idealan je za druženja s prijateljima u ljetnim mjesecima, ali nemojte ga zaboraviti ni u jesen! Čaša roséa uz pileći curry bit će jedna od najugodnijih iznenađenja koju možete priuštiti svom nepcu. Osobi koja uživa u roséu, svakako preporučam otkrivanje čarobnog svijeta rosé šampanjaca.

Pročitaj više:  Ovo je najvažnija stvar koju morate znati o vinskim čašama!

Ove godine birajte osvježenja

U posljednje vrijeme možemo primijetiti porast interesa za prirodna vina, koja su često niže sulfite i bez dodanih kemikalija. Razmislite o malim, obiteljskim vinarijama koje se bave ovakvom proizvodnjom i uronite u pravi avanturistički svet okusa. Ako vas budu privukle, jedva čekam čuti vaše dojmove!

Uparivanje vina i hrane

Nevjerojatno, ali pravo uparivanje vina i hrane može pretvoriti svaki obrok u kulinarsku poslasticu. Na primjer, kada uživate u plavoj ribi, poput brancina, idealno je poslužiti ga uz suho bijelo vino. Razmislite o Chablisu ili, s druge strane, uz sočno jelo poput pašticade, crveno vino je obavezno. Ponekad, manje očekivani parovi stvaraju najuzbudljivije okuse. Čaša dobro hladnog Chardonnay-a uz pizza od skuta dobitna je kombinacija koja će vas iznenaditi.

Na kraju, vino je više od samog pića; to je način života i uživanja. Ne bojte se eksperimentirati, pretvoriti svoju kuhinju u vinsku sommeliersku labaratoriju i donijeti odluke koje vas vesele. Zaboravite na pravila: vino je tu da vas poveže, učini sretnijima i da iz svake čaše izvučete najviše. Neka ljubav prema vinu postane vaša strast, jer svaka boca nosi svoju posebnu priču – uživajte u otkrivanju svake od njih!