Banyuls i brownie s lješnjacima – čokoladna ekstaza u svakom zalogaju

Jedan od najslađih načina za istraživanje vinskog svijeta je onaj koji uključuje gurmanska uživanja u slasticama. Danas ćemo se fokusirati na klasični slatkiš, brownie s lješnjacima, i njegovog savršenog partnera – Banyuls, slatko vino iz Francuske. Spoj ovih dvaju užitaka nudi pravi raj za nepce i iskustvo koje se teško zaboravlja.

Banyuls: Vinsko blago iz Roussillona

Ako tražite vino koje će vas odvesti na putovanje kroz sunčane vinograde južne Francuske, Banyuls je pravi izbor. Proizvedeno u regiji Roussillon, ovo vino se pravi od sortira grožđa poput Grenache, koji se sadi na strmim padinama uz more. Njegova karakteristika je slatkoća koja dolazi iz kasne berbe zrelih grožđa, te proces fortifikacije – dodavanja alkohola kako bi se očuvala prirodna slatkoća.

Ono što Banyuls čini posebnim je njegova kompleksnost okusa, koja se kreće od tamne čokolade, sušenog voća, do orašastih nota. Tijekom degustacije, uočite kako se mirisi miješaju s notama začina i aromatičnog bilja, dajući ovom vinu dodatnu dubinu. Ako ste ljubitelj desertnih vina, Banyuls obavezno treba biti na vašem radaru.

Kako servirati Banyuls

Idealna temperatura za posluživanje Banyulsa je između 12 i 14 stupnjeva Celzijusa. Ohladite ga prije posluživanja, ali ne previše, kako biste oslobodili sve njegove arome. Preporučuje se koristiti manju čašu, sličnu onoj za port, a prilikom točenja pazite da ne napunite čašu do vrha – ostavite malo prostora za arome.

Brownie s lješnjacima: Čokoladna slastica koja osvaja

Nema boljeg načina da upotpunite čašu savršenog Banyulsa od sočnog browniea s lješnjacima. Ovo klasika slastica krasi svaku proslavu, od obiteljskih okupljanja do večera s prijateljima. Kroz pečenje browniea, čokolada postaje bogata i dekadentna, dok lješnjaci dodaju hrskavost i orašastu notu koja fenomenalno pristaje uz vino.

Pročitaj više:  Malbec, govedina, ružičasti luk i čili – strastveni spoj intenzivnih aroma

Recept za savršeni brownie s lješnjacima

Za pripremu ovog savršenog desertnog spoja trebat će vam:

– 200 g tamne čokolade
– 150 g maslaca
– 200 g šećera
– 100 g brašna
– 3 jaja
– 150 g lješnjaka, prethodno prženih

Priprema je jednostavna: otopite čokoladu i maslac, dodajte šećer i jaja te sve dobro promiješajte. Na kraju, lagano umiješajte brašno i nasjeckane lješnjake. Pečite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C oko 20-25 minuta. Poslužite toplo, po mogućstvu s malo sladoleda od vanilije.

Uparivanje Banyulsa i browniea

Kada su tako bogati okusi u pitanju, važno je pronaći ravnotežu. Banyuls, sa svojom slatkom i voćnom notom, savršeno će se upariti s tamnom čokoladom u brownieu. Savjetujem vam da uz bolji doživljaj degustacije poslušate svoje osjetilo okusa – pokušajte s različitim omjerima browniea i vina i vidjeti kako se okusi razvijaju.

Osim toga, ne bojte se igru s dodatnim okusima. Možete dodati prstohvat soli na brownie kako biste naglasili slatkoću, ili poslužiti uz zrele smokve ili suhe šljive koje će dodatno obogatiti okus vinske čaše. Kombinacije su beskrajne, a svaki zalogaj bit će nova avantura.

Zanimljive priče iz vinskog svijeta

Neki od najpoznatijih vinara u regiji Roussillon ostvarili su nevjerojatan uspjeh koristeći tradicionalne metode proizvodnje vina. Na primjer, Pierre Gaillard, koji je započeo svoj vinski put u vinogradu, danas je poznat po svojim ekološki prihvatljivim vinima koja zadržavaju autentičnost terroira. Njegovi Banyulsi često su odabrani za podudaranje s različitim slasticama, uključujući čokoladne torte, a njegov fokus na održivosti privlači sve više vinarija u tom području.

Na kraju, spoj Banyulsa i browniea s lješnjacima potpuno je odredište za ljubitelje čokolade i vina. Pronađite svoj savršeni par i prepustite se uživanju u svemu što ovi okusi nude. Osvojite svoja nepca i istražite nove horizonte vinarske i slastičarske umjetnosti, jer ponekad se najljepše priče nalaze u jednostavnim užicima.

Pročitaj više:  Sauvignon Blanc i guacamole – svježina koja iznenađuje