Aglianico, jedan od najcjenjenijih talijanskih sorti grožđa, nije samo simbol bogate povijesti vinske kulture, već i savršena pratnja raznolikim jelima. Kada se pomene aglianico, mnogi će pomisliti na tamne boje, snažne arome i punu strukturu vina koja oduševi svakog ljubitelja. I dok se plavokos i iskričave varijante vina suočavaju s različitim izazovima, aglianico stoji kao neosporna zvijezda među vinima koja izvode bogate okuse.
Aglianico – kralj južne Italije
Aglianico se najčešće uzgaja u regijama Campania i Basilicata, gdje zahvaljujući vulkanskom tlu dobiva karakteristične note. Zamislite sunčane padine, bogate mineralima, zapadnjak koji lagano briše po vrhovima vinograda dok vinogradi cvjetaju. Ova sorta grožđa najčešće se koristi za proizvodnju vina kao što su Taurasi i Aglianico del Vulture, koji su, usput rečeno, nezaobilazni za sve vinske entuzijaste.
Ono što aglianico čini posebnim jest njegova sposobnost da se razvija kroz godine. Naime, s vremenom, aroma boje se transformiraju, dok se slojevitost mirisa i okusa samo produbljuju. Stoga se preporučuje da se ne bojite ostaviti nekoliko boca u podrumu, jer će vrijeme učiniti svoje čudo.
Aromatske note koje osvajaju
Kada prvi put okusite aglianico, očekujte raskošne arome tamnog voća poput šljiva i višanja, prožetih zemljanim tonovima i začinima, poput crnog papra i vanilije koji dolaze od odležavanja u hrastovim bačvama. Kako stariji aglianico odmiče, na površinu dolaze i složenije note. Mnogi ljubitelji primjećuju suptilne naznake duhana, čokolade, pa čak i suhog cvijeća. Ovakva složenost učinit će čudesan spoj s različitim jelima, a tu dolazimo do onoga što svi volimo – hrane.
Gulaš i aglianico – savršeno uparivanje
Nema boljeg načina za doživljavanje aglianica od uživanja u njemu uz domaći gulaš. Gulaš, bogato mesno jelo koje se tradicionalno priprema s govedinom, povrćem i raznim začinima, stvara savršenu harmoniju s taninima i kiselinama aglianica. Kada mislite na svaki gusti zalogaj, zamislite onu raskošnu teksturu vina koja se ujedinjuje s bogatstvom mesa i umakom. Priprema gulaša može se činiti jednostavnom, ali tu je stvarna umjetnost u odabiru začina i odnosa između mesa i umaka, što sve doprinosi jedinstvenoj kulinarskoj simfoniji.
Kako poslužiti?
Preporučuje se da se aglianico poslužuje na temperaturi od 16 do 18 stupnjeva kako bi se maksimalno istakle njezine arome. Ako imate priliku, ostavite ga da se odmori u decanteru barem sat vremena prije posluživanja. Ta mala čarolija omogućuje vinu da “diše” i pokaže svoju punu osobnost. Uz svaki gutljaj, uživat ćete u raspuklima okusa koja se razvijaju, dok istovremeno konzumirate svaki komadić gulaša s radošću.
Trendovi u vinskoj industriji
U posljednjih nekoliko godina, aglianico se počeo ponovno otkrivati. Vinari u Italiji i diljem svijeta vraćaju se prirodnim metodama uzgoja, koristeći ekološka gnojiva i korištenje biodinamičkih principa. Ove tehnike ne samo da poboljšavaju kvalitete grožđa, nego i čuvaju okoliš. Na domaćem planu, nekoliko vinara iz Hrvatske također prepoznaje potencijal ove sorte, pokrećući projekte koji promoviraju aglianico kao sortu koja može zasjati i na našim prostorima.
Nove generacije vinara često se okreću i kušanju različitih sorti grožđa i njihovim inovativnim kombinacijama, stvarajući jedinstvene okuse koji su u skladu s modernim paletama. Uočava se i povećani interes za “vinska putovanja”, gdje strastveni ljubitelji vina posjećuju vinograde, upoznavaju vinare i učestvuju u berbi grožđa, što sve doprinosi kulturi zajedničkog uživanja u hrani i vinu.
Svaka boca aglianica pripovijeda svoju priču, a gulaš pruža savršenu kulisu za tu priču. Kada se slije vidi u čarobni trenutak punog okusa, ni jedno ne može stati samo kao još jedna večera na stolu. To je doživljaj koji grije dušu i puni srce radošću, stvoreno da ga podijelite s dragim ljudima. Stoga, sljedeći put kada planirate obrok, ne zaboravite spojiti aglianico i gulaš te tako stvoriti kulinarsku priču koja će se pamtiti.