5 znakova da pijete loše vino (i kako to izbjeći)

5 znakova da pijete loše vino (i kako to izbjeći)

Svi mi volimo dobru čašu vina koja će upotpuniti obrok ili jednostavno učiniti večer posebnijom. No, kako prepoznati loše vino koje može pokvariti čak i najbolje okruženje? Postoji nekoliko znakova koji vam mogu pomoći da izbjegnete vino koje zapravo nije vrijedno vaše pažnje ili novca. U ovom članku, doticati ćemo se tih znakova i pružiti savjete kako uživati u vinu koje zaslužuje vašu čašu.

1. Nekomplicirane etikete

Etiketa je često prvi indikator kvalitete vina. Gledajući etiketu, obratite pažnju na dizajn i informacije koje sadrži. Ako je etiketa prejednostavna, nedovoljno informativna ili sadrži gramatičke greške, to može biti znak lošeg vina. Primjerice, neka od najprestižnijih vina imaju bogate priče iza sebe i često uključuju detaljne informacije o vinogradu, sorti grožđa i načinu proizvodnje.

Kako to izbjeći? Uvijek istražujte vinarije i vina putem interneta ili vinskih vodiča. Vino s reputacijom obično će imati izradu etikete koja odražava njegovu kvalitetu.

2. Čudni mirisi

Jedan od prvih znakova lošeg vina su čudni mirisi. Ako vino mirisi na pokvareno voće, ocat ili ima neki drugu neugodnu aromu, najbolje je da ga ne konzumirate. Dobar primjer bi bio vino koje miriše na plijesan ili ima metalni ton – to su jasni pokazatelji da vino nije u dobrom stanju.

Kako se zaštititi? Prilikom odlaska na degustaciju, uvijek uzmite vremena da upoznate mirise koje su tipične za određene sorte grožđa, kao i kako vino pravi odražava njegov terroir. Ovo će vam pomoći da osjetite razliku između kvalitetnog i lošeg vina.

3. Zamućenost i talog

Izgled vina vrlo je važan. Kada ulijete vino u čašu, trebalo bi biti bistro i jasno. Ako primijetite talog ili zamućenost, to može ukazivati na to da vino sadrži spoilere ili je pogrešno pohranjeno. Naravno, postoje neka vina koja prirodno dolaze sa talogom, poput nekih prirodnih vina, ali to bi trebalo biti očekivano i ne bi trebalo ometati uživanje u vinu.

Pročitaj više:  Ovo vino je prirodni afrodizijak – isprobajte večeras!

Što učiniti? Provjerite odakle dolazi vino i kako je pohranjeno prije kupovine. Mnogi prodavači imaju posebne preporuke oko toga kako i gdje pohraniti vino.

4. Poražavajuć okus

Okusi skrivaju istinu o vinu. Čak i ako vino izgleda dobro i miriše lijepo, loši okusi ne ostavljaju prostora za sumnju. Ako vino ostavlja gorak, metalan ili previše kiseli okus, to je znak da nešto nije u redu. Dobar primjer bi bio vino koje ima „složene” okuse, gdje se preplitanju voćne, drvene i zemljane note, dok loše vino može izazvati samo čudan okus koji ostavlja nelagodu.

Kako izbjeći takva vina? Prvo provjerite datum proizvodnje i recenzije onih koji su ga već probali. Prijateljski savjet – uvijek pitajte sommeliere ili prodavače za preporuke. Volimo da istražujemo!

5. Loše uparivanje s hranom

Način na koji vino funkcionira s hranom može otkriti i njegovu kvalitetu. Kvalitetno vino može poboljšati doživljaj jela, dok loše vino može potpuno pokvariti obrok. Na primjer, ne uparujte punina i tešku crnu rižu s laganim bijelim vinom – time ćete izgubiti jačinu okusa.

Kako odabrati pravi par? Upoznajte se s osnovama uparivanja vina i hrane. Lagana vina kao što su Sauvignon Blanc odlično se uklapaju s morskim plodovima, dok crvena vina poput Merlota ili Cabernet Sauvignona vole jela s crvenim mesom.

Savjetovali bi vas i da isprobate vina iz lokalnih vinarija. Mnoge vinarije u Hrvatskoj danas nude jedinstvene okuse i kombinacije koje su u skladu s lokalnom tradicijom i gastronomijom. Pokušajte otkriti ono što vaša regija nudi.

Zaštitite se od loših iskustava s vinom tako što ćete pratiti navedene znakove i dati prednost kvalitetnim vinima. Vinsko putovanje je puno otkrića i svaka čaša može postati uspomena. Zato, sljedeći put kada se nađete pred policom s vinom, neka vam ovi savjeti budu vodič prema odabiru onog najboljeg, a ne onog lošeg! Uživajte u svakom gutljaju!

Pročitaj više:  Vino uz jela s prženim povrćem: Savjeti za usklađivanje vina uz hrskavo povrće